Zagreba Lajfhaki

Zašto NE jesti sjemenke jabuke

Foto: Getty Images/Gulliver

Teško da ste ikada razmišljali o tome što se nalazi u sjemenkama jabuke. Znanstvenici su riješili misterij i otkrili prilično uznemirujuću činjenicu. Prema gastroenterolozima i biolozima, sjemenke jabuke sadrže otrovni spoj koji se zove amigdalin.

Korištenje ove otrovnice može biti izuzetno opasno, au ovom slučaju nije povezano samo s rizikom od trovanja.

Slučajno gutanje nekoliko sjemenki jabuke nije razlog za brigu. Veće doze su opasne i mogu dovesti ne samo do trovanja, već i do glavobolja, pada krvnog tlaka, povraćanja i oštećenja jetre. Velike količine amigdalina mogu dovesti do kome, pa čak i smrti.

Stručnjaci su razotkrili još jedan mit vezan uz jabuke.

Prema njima, uzalud ih se smatra dobrim izvorom vitamina C, budući da ga sadrže prilično malo.

Osim toga, njihova konzumacija može negativno utjecati na zubnu caklinu zbog obilja kiselina. Stoga konzumacija jabuka treba biti umjerena.

Dobro je odmah nakon toga isprati usta vodom kako bi se neutraliziralo štetno djelovanje kiselina. Ali ni u kojem slučaju nemojte odmah žuriti s pranjem zuba. Pričekajte najmanje 15 minuta i tek ih onda operite pastom.

Exit mobile version