Zagreba Lajfhaki

Zašto ne možete prokuhati vodu nekoliko puta: što bi svi trebali zapamtiti

Ponovno prokuhavanje vode smatra se uobičajenom praksom u mnogim domovima.

No, znanstvenici upozoravaju na ozbiljne promjene u sastavu vode sa svakim sljedećim zagrijavanjem do točke vrenja.

Kemijski procesi tijekom vrenja

Kada se voda zagrijava, ona prolazi mnoge promjene na molekularnoj razini.

Primarno kuhanje uklanja otopljene plinove i ubija većinu mikroorganizama.

Ponavljano zagrijavanje dovodi do povećanja koncentracije različitih tvari izvorno prisutnih u vodi.

Fotografija: © Belnovosti

Koncentracija minerala

Proces vrenja prati isparavanje čiste vode, ostavljajući minerale u kotlu.

Svakim ponovnim kuhanjem povećava se koncentracija kalcija, magnezija i drugih elemenata. Visoke razine minerala mogu negativno utjecati na rad bubrega i drugih organa.

Stvaranje štetnih spojeva

Ponavljano kuhanje potiče stvaranje potencijalno opasnih kemijskih spojeva. Nitrati prisutni u vodi iz slavine mogu se pretvoriti u nitrite kada se ponovno zagriju.

Klor koji se koristi za dezinfekciju vode stvara otrovne organoklorne spojeve.

Utjecaj na kvalitetu pića

Čaj ili kava pripremljeni s više puta prokuhanom vodom dobivaju neugodan okus.

Promjena mineralnog sastava vode utječe na ekstrakciju okusa i aromatičnih tvari iz listova čaja ili zrna kave. Profesionalni baristi preporučuju korištenje svježe prokuhane vode za pripremu pića.

Mjerilo i zdravlje

Ponavljano ključanje izaziva stvaranje kamenca na stijenkama kuhala za vodu. Kamenac sadrži soli tvrdoće i može sadržavati razne nečistoće.

Čestice kamenca koje dospiju u piće mogu uzrokovati probavne probleme i potaknuti nastanak bubrežnih kamenaca.

Promjena strukture vode

Znanstvena istraživanja pokazuju promjene u strukturi vode kod višekratnog zagrijavanja.

Klasteri molekula vode se uništavaju i preuređuju, što može utjecati na apsorpciju vode u tijelu. Biološka vrijednost takve vode je značajno smanjena.

Energetska učinkovitost

Ponavljano prokuhavanje vode dovodi do nepotrebnog trošenja energije. Grijanje ohlađene vode zahtijeva dodatnu potrošnju energije, što povećava potrošnju električne energije ili plina.

Učinkovito korištenje resursa podrazumijeva zagrijavanje samo potrebne količine svježe vode.

Ispravna uporaba vode

Optimalno rješenje bilo bi zagrijavanje točne količine vode potrebne za određeni slučaj.

Moderni kuhala za vodu imaju gradacije koje vam omogućuju mjerenje potrebne zapremine. Preporuča se koristiti ohlađenu vodu za zalijevanje biljaka ili druge kućanske potrebe.

Alternativne metode čišćenja

Suvremene tehnologije nude mnogo načina za dobivanje kvalitetne pitke vode.

Filtri raznih vrsta, sustavi reverzne osmoze, ultraljubičasta sterilizacija omogućuju dobivanje sigurne vode bez potrebe za kuhanjem. Redovito održavanje sustava za pročišćavanje osigurava konstantnu kvalitetu vode.

Exit mobile version