Zagreba Lajfhaki

Zašto se pekmezi i kompoti od koštica ne smiju čuvati duže od godinu dana?

Ruska biotehnologinja prof. Elena Kiprushkina objašnjava. Prema njezinim riječima, domaće konzerve mogu ozbiljno naštetiti zdravlju ako se zanemaruju uvjeti njihovog skladištenja.

Primjerice, pekmeze i voćne kompote s košticama i sjemenkama (trešnje, višnje, breskve, marelice, šljive, jabuke), čak i industrijski proizvedene, preporuča se čuvati najviše godinu, čak i pola godine.

Koštice i sjemenke sadrže glukozid amigaldin – prirodni insekticid koji štiti biljke od štetnika.

On je taj koji daje gorak okus sjemenkama ili jezgrama koštica. Ova tvar se dijeli uz oslobađanje cijanovodične kiseline (cijanovodik). Jak je otrov općeg toksičnog djelovanja.

I iako mu koncentracija nije velika, nemojte ga zanemariti. Usput, visoka temperatura (ako ste odlučili peći takve orahe u pećnici) uništava tvar koja tvori cijanovodičnu kiselinu. Još jedan važan dodatak: prema Elena Kiprushkina, kompot ili voćni džem s košticama je sigurniji od tinktura.

Tinktura se priprema bez toplinske obrade, a što se duže čuva, to više cijanovodične kiseline prelazi u proizvod.

Exit mobile version