Zašto su Japanci mršavi, bez bora i dožive duboku starost?

Ako postoje svjetski prvaci po dugovječnosti, to su nedvojbeno Japanci. Prosječni životni vijek u Japanu je 86 godina. Japanci su mirni, nasmijani i dobrodušni, a uz to su mršavi i mladoliki do starosti.

Koji god faktori određivali ove kvalitete stanovnika Zemlje izlazećeg sunca, jedan je više nego temeljan, a to je njihov način života i prehrane.

Evo 10 osnovnih pravila kojih se Japanci pridržavaju u svakodnevnom životu i koja objašnjavaju razloge njihovog dobrog tonusa i izgleda:

1. Japanci ne konzumiraju poluproizvode, jedu isključivo svježu hranu pripremljenu uz minimalnu toplinsku obradu.

2. Japanci konzumiraju puno ribe, ona je izvor Omega-3 masnih kiselina, koje su odgovorne za očuvanje zdravlja i mladosti.

3. Japanci konzumiraju velike količine povrća iz skupine Cruciferaes – cvjetača, brokula, repa, kupus.

4. Soja i proizvodi od soje jedna su od glavnih namirnica japanskog jelovnika. Soja sadrži velike količine proteina i esencijalnih aminokiselina, potpuno usporedive s onima koje nalazimo u mesu.

5. Japanci piju najmanje dvije šalice zelenog čaja dnevno. Jedan je od najjačih antioksidansa, izuzetno sredstvo za regeneraciju stanica i suzbijanje razvoja stanica raka.

Zašto nastaju novi madeži i koji su opasni?

6. Japanci konzumiraju modrozelene alge. Zauzimaju bitno mjesto u japanskoj kuhinji. Smatraju se supernamirnicom i snažnim antioksidansom koji eliminira toksine u tijelu, čime se usporava proces starenja.

7. U japanskoj kuhinji previše proizvoda se ne miješa u jedno jelo, porcije se ne ukrašavaju. To je u skladu s pravilima odvojenog hranjenja, koje se s vremenom pokazalo učinkovitim u borbi protiv viška kilograma.

8. Japanci obožavaju jesti svježe voće i povrće, to je njihov način da na prirodan način unesu dovoljno minerala i vitamina.

9. Kod kuhanja i posluživanja, Japanci koriste malo posuđa malih dimenzija, koje ne dopuštaju da porcije budu pretjerano velike. Još jedan trik protiv prejedanja!

10. Japanci jedu polako, dugo žvaču hranu i uvijek u mirnom okruženju. Ova lekcija je jedna od prvih lekcija koje uče svoju djecu.

zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki