Zagreba Lajfhaki

Zašto trebamo jesti koprivu?

Kopriva je ljekovita biljka koja ima jaku nutritivnu vrijednost. Ljekovita biljka se u davna vremena koristila za liječenje stanja poput artritisa i bolova u leđima. Biljka se također koristila i za grijanje zbog efekta pečenja koji je izazivao dodir njezinih listova. Kopriva se može konzumirati iu obliku čaja, začina i dodavati raznim jelima svježa ili sušena.

Evo 6 dokazanih zdravstvenih dobrobiti konzumiranja koprive:

1. Nutritivna vrijednost

Biljka sadrži mnogo različitih hranjivih tvari, uključujući vitamine A, C i K, kao i B. Također sadrži minerale poput kalcija i magnezija, razne masne i aminokiseline te pigmente. Ovi sastojci također mogu poslužiti kao antioksidansi kada uđu u tijelo i štite ga od mnogih štetnih učinaka starenja te smanjuju rizik od raka.21

2. Smanjuje upalu

U stanju kronične upale, kopriva može pomoći s nizom spojeva s protuupalnim svojstvima. U studijama koje su proučavale učinke konzumacije koprive, višestruki biološki markeri upale u tijelu ukazali su na smanjene vrijednosti.7-8

3. Djeluje protiv alergijskog rinitisa

Curenje nosa je upala nosne sluznice. Blagotvorne tvari u koprivi djeluju protiv curenja nosa i mogu suzbiti upale uzrokovane alergijama. Biljka dokazano djeluje na imunološke stanice, sprječavajući ih da izazovu upalu kod alergijske reakcije. 1-3

4. Snižava krvni tlak

Visoki krvni tlak ili hipertenzija uobičajeno je stanje koje vas izlaže većem riziku od bolesti srca ili moždanog udara. Kopriva daje organizmu tvari koje opuštaju mišiće krvnih žila. Na taj način imaju priliku proširiti se. Kopriva ima i sastojke koji aktiviraju srčane blokatore. Dakle, ima priliku “opustiti se” što dovodi do slabijih udaraca.4-6, 19-20

5. Regulira razinu šećera u krvi

Kopriva sadrži spojeve koji oponašaju učinke inzulina u tijelu, a studije su pokazale poboljšanje razine šećera u krvi nakon redovite konzumacije koprive. 9-16 (prikaz, ostalo).

6. Jača kosti

Zbog visoke prisutnosti flavonoida i antioksidansa, te minerala poput kalija, magnezija i cinka, konzumacija koprive može poboljšati bolesti povezane s degeneracijom kostiju, poput artritisa. 17-18 (prikaz, ostalo).

Reference:
Raman, R. (2022., 9. lipnja) 6 dobrobiti koprive utemeljenih na dokazima. Preuzeto 2023., 11. svibnja s

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

Exit mobile version