Zagreba Lajfhaki

Zašto u jesen piti sirup od lista smokve?

Smokva je izuzetno korisna biljka, posebno u jesensko-zimskom razdoblju. Pomaže u kontroli dijabetesa i vrlo je bogat antioksidansima.

Dr. Marcella Gottschald nudi nam recepte za razne sirupe od smokvinog lista.

Prvi recept

Sastojci: 30 listova smokve, šećer – 1,5 kg, bjelanjak (za posvjetljivanje).

Listove smokve perete tako da ih jedan po jedan ribate četkom. Spljoštiš im ručke. Oštrim nožem izrežite najistaknutije dijelove žilica.

Listove smokve ostavite da se namaču u hladnoj, čistoj vodi 12 sati; na njih staviš uteg (npr. tanjur) da se dobro zaliju. Stavite ih zajedno s istom vodom u veliki lonac kuhati. Čim prokuhaju smanjiti vatru i ostaviti da se kuhaju oko dva sata. Listove iscijedite da potrošite svu tekućinu, uklonite ih i procijedite tekućinu kroz finu mrežastu krpu, odmjerite je da izračunate dozu šećera.

Rano izlaganje prljavom zraku mijenja DNK djeteta

Lonac s tekućinom i šećerom vratite na štednjak da kuha oko sat i pol, odnosno dok se sirup ne zgusne do željenog stupnja. Na kraju kuhanja posvijetlite umućenim bjelanjkom, ostavite da se ohladi i ulijete u prethodno očišćene i dobro poparene boce. Možete ih začepiti samo čepovima. Treba ih čuvati na suhom i hladnom mjestu. Sirup od smokava poslužuje se vrlo hladan, pomiješan s vodom i kockicama leda.

Drugi recept

Sastojci (za 1 porciju): 1 limenka Coca-Cole, 200 g šećera, 10 listova smokve. Vrijeme pripreme: 20 min.

Listove smokve operete. Sve sastojke stavite u lonac i zagrijavajte dok ne dobijete sirupastu konzistenciju. Poslužuje se hladno.

Treći recept

Sastojci: 1 limenka tamnog piva, 0,500 g smeđeg šećera, 7 listova smokve srednje veličine, 2 šalice vode.

Vitamin C – snažan stimulator rasta tumora?

Šećer pomiješaš sa vodom i pustiš da prokuha. Dodajte ostale sastojke. Dobro promiješajte. Na laganoj vatri pustite da krčka bez miješanja da se ne zašećeri dok ne postane sirup. Isključite štednjak i pričekajte da se ohladi. Sirup procijediš i flaširaš. Uzimati dva do tri puta dnevno po 1 žlicu. Napomena: izuzetno pogodan posebno za mjesece od studenog do veljače jer sprječava plućne bolesti.

Četvrti recept

Sastojci: 2 žlice lišća smokve, voda – 1 litra.

Listove smokve i vodu stavite u lonac i pustite da prokuhaju. Kuhajte ih 15 minuta (dok pola vode ne ispari). Zatim procijedite i odmah poslužite.

Preporuča se konzumiranje sirupa brzo nakon pripreme (ne nužno cijeli sadržaj odjednom), inače kisik iz zraka razgrađuje njegove korisne spojeve. Ali ako ne možete, znajte da čajevi obično zadržavaju svoje vrijedne i važne tvari i do 24 sata nakon što su skuhani. Međutim, nakon tog razdoblja gubici korisnih tvari i svojstava su značajni.

savjeti!

Lišće smokve smatra se sigurnim za oralno uzimanje ako ga koristite za liječenje do mjesec dana nakon branja. Nakon tog intervala povećava se rizik od trovanja te se njihova primjena više ne preporučuje.

Stavljanje lišća smokve na kožu čini se sigurnim – ali može učiniti kožu dodatno osjetljivom na sunce, kao i izazvati osip kod alergičnih i osjetljivih osoba.

Prije nego počnete koristiti sirup od smokvinog lišća, (i bilo koji drugi prirodni lijek), pitajte liječnika da vam pojasni može li napitak zaista pomoći u vašem slučaju. To se odnosi na sve, a posebno na starije osobe, tinejdžere, djecu, dojilje i trudnice, samo osobe s nekom bolešću ili kompliciranim zdravstvenim stanjem.

/zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version