Zagreba Lajfhaki

Zato biste trebali češće grickati batat

Batat je hranjiva, zdrava namirnica bogata vitaminima A, C i B kompleksa, kao i mineralima poput mangana, željeza, magnezija i kalija. Sadrže antioksidans nazvan kvercetin, koji ima antikancerogena i kardioprotektivna svojstva, kao i protein nazvan patetin, koji se suprotstavlja slobodnim radikalima koji uzrokuju razne bolesti.

Batat stabilizira šećer u krvi

Batat je odlična opcija za jelovnik osoba koje boluju od dijabetesa ili imaju povećan rizik od dijabetesa. Osim toga, bogat sadržaj vlakana – s jednim batatom dobivate oko 15% dnevne doze, dodatno usporava apsorpciju šećera i sprječava nagle padove šećera u krvi.

Slatki krumpir ima visoku razinu antioksidansa

Antioksidansi su one tvari koje pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od kroničnih bolesti i oštećenja stanica. Osim vlaknima, vitaminima i mineralima, batat je bogat i antioksidansima. Najviše u narančastom povrću ima beta-karotena koji se brine za zdravlje očiju, dišnih putova i kože.

Batat poboljšava rad mozga

Nekoliko je studija otkrilo vezu između konzumacije slatkog krumpira i boljeg rada mozga, kognitivnih sposobnosti i pamćenja.

Slatki krumpir jača imunološki sustav

Visok sadržaj vitamina A potiče proizvodnju imunoloških stanica koje se bore protiv bolesti i infekcija.

Batat poboljšava vid

Isti taj vitamin A ključan je za zdravlje očiju i štiti od stanja poput suhoće, kokošje sljepoće i makularne degeneracije. Osim toga, antioksidansi poput beta-karotena i vitamina C također djeluju u istom smjeru.

Exit mobile version