Zato jedite više crvene paprike




Foto: iStock/Gulliver

Sve paprike (zelena, crvena, žuta i narančasta) bogate su vitaminom C, beta-karotenom, vitaminom E i cinkom pa se ovo povrće bori protiv slobodnih radikala i štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara i nekih vrsta rakova. Sve gore navedene hranjive tvari neophodne su za održavanje jakog imunološkog sustava i daju energiju tijelu.

Crvena paprika jedan je od najbogatijih izvora vitamina C koji je izuzetno važan za imunološki sustav. Također sadrži flavonoide, koji povećavaju antioksidativni učinak vitamina C, povećavajući njegovu sposobnost da zaštiti tijelo od bolesti. Crvena paprika ima visok sadržaj beta-karotena, koji tijelo pretvara u antivirusni vitamin A koji jača imunitet.

Crvena paprika sadrži crveni karotenoid likopen, koji pomaže u borbi protiv raka prostate, kao i lutein i zeaksantin, koji potiču dobar vid dok se bore protiv katarakte i makularne degeneracije.

Drugi kemijski spojevi u paprici pomažu u sprječavanju zatvora ako se povrće jede svježe.
Osim toga, sve paprike sadrže i biljna vlakna koja igraju važnu ulogu u snižavanju kolesterola.

Vitamin C i magnezij u paprici zajedno stvaraju adrenalin, što papriku čini izvrsnom za rješavanje stresa

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki