Zdrave masti hrane mozak

Trebamo li zdrave masti? Bolesti mozga poprimile su razmjere epidemije. Anksioznost, magla u mozgu, umor, depresija, poremećaj pažnje, autizam, Alzheimerova, Parkinsonova i multipla skleroza samo su neka od stanja koja sada na neki način pogađaju gotovo sve.

Zašto se ovo događa? Što bi u našem društvu moglo uzrokovati tako iscrpljujuću epidemiju? , piše tim Izdavačke kuće “Vdhivoveniya” u svom članku na stranici:

Iako postoje mnogi složeni uzroci pogoršanja zdravlja mozga u modernom svijetu, možda je jedan od glavnih krivaca nešto što radite svaki dan jer vjerujete da je dobro za vas: pridržavanje dijete s malo masti.

Desetljećima su masnoće i kolesterol smatrani negativcima zdrave prehrane i uglavnom demonizirani u zapadnjačkoj prehrani. Od kasnog 20. stoljeća liječnici, nutricionisti, pa čak i američka vlada govore da mast začepljuje arterije, uzrokuje pretilost i dovodi do smrti od srčanog udara. Nije ni čudo da toliko ljudi odlučuje drastično smanjiti masnoće u svojoj prehrani.

Ovo uvjerenje dugo je ostalo gotovo nepokolebljivo, ali na sreću, dani su mu odbrojani. Znanost je počela rasvjetljavati stvar i otkrivati ​​pravu istinu o masti. Studija iz 2014. objavljena u medicinskom časopisu Neurology otkrila je da, suprotno uvriježenom mišljenju, zapravo ne postoji veza između visokog ukupnog kolesterola i rizika od moždanog udara.

Zapravo, druga istraživanja pokazuju da niske razine kolesterola mogu povećati vjerojatnost smrti od svih uzroka. U isto vrijeme, neke od mnogih nuspojava statina – lijekova za snižavanje kolesterola – uključuju gubitak pamćenja i disfunkciju mozga.

Istina je da se vaš mozak, kao organ u vašem tijelu koji je najbogatiji mastima, sastoji od 60% masti. A čak 25% kolesterola u vašem tijelu nalazi se u mozgu. Pa zašto našem mozgu uskratiti samu hranjivu tvar od koje je sačinjen? Potrošnja kolesterola i masnoća ključna je za zdravlje i funkciju mozga.

U središtu standardne zapadnjačke prehrane ovih su dana mnogi oblici šećera. Od rafiniranih ugljikohidrata koji čine nezdravu hranu (brza hrana, krekeri i slatkiši) do kruha, tjestenine, voća i sokova. Šećer čini većinu onoga što jedemo. A kako ne sadrži masnoće, nekako je postalo prihvatljivo, a njegova se štetnost podcjenjuje

Mnogi od nas su učeni da mozak radi na glukozi i da su svi ti jednostavni ugljikohidrati potrebni kao gorivo za njega. No je li šećer doista najbolji oblik energije za vaš mozak? Studija iz 2013. pokazala je da više razine šećera u krvi kod nedijabetičara smanjuju funkciju u područjima mozga koja su obično zahvaćena Alzheimerovom bolešću. Ova i druga slična istraživanja razlog su zašto se Alzheimerova bolest u medicinskoj literaturi često naziva “dijabetesom tipa 3”.

Dr. Kamen Danov, dr. med.: Steatoza jetre je “betoniranje” masti u stanici

S druge strane, ketogena dijeta – gdje je masnoća, a ne šećer, primarni izvor energije – pokazala je neke izvanredne dobrobiti za zdravlje mozga. Zdrave masnoće su spor, stabilan oblik energije, za razliku od skokova i padova šećera u krvi i energije koje mnogi doživljavaju kada se njihova prehrana prvenstveno temelji na ugljikohidratima.

3 načina za poboljšanje zdravlja vašeg mozga:

1. Pitajte svog liječnika o pretragama

Postoje mnogi laboratorijski testovi pomoću kojih se može utvrditi je li vaš mozak zdrav ili ne. Na primjer, možete provjeriti razinu homocisteina i inzulina natašte.

2. Nahranite svoj mozak zdravim masnoćama

Ne zaboravite početi polako dodavati mast. Nakon godina prehrane s niskim udjelom masnoća, trebat će neko vrijeme da se vaše tijelo prilagodi na unos zdravih masnoća.

3. Razmotrite personalizirani pristup funkcionalne medicine

Liječnici funkcionalne medicine svjesni su da ono što je prikladno i učinkovito za jednu osobu ne mora biti prikladno ili učinkovito za drugu. Naravno, općenito, dodavanje više zdravih masti je mudar potez. Ali koji je iznos dobar za vas

Idealan omjer masti, ugljikohidrata i bjelančevina mora se odrediti individualno. Neki se ljudi, primjerice, ne snalaze dobro na ketogenoj dijeti i imaju poteškoća s preradom i probavom masti.

Najzdraviji izbor masti

Koristite zasićenu masnoću za kuhanje na visokoj temperaturi. Ove masti mogu izdržati više temperature bez oksidacije. Ako je moguće, kupujte organske, nerafinirane oblike hranjene travom ako su životinjskog porijekla:

• Kokosovo ulje

• Palmino ulje

• Životinjske masti (od govedine, janjetine, piletine ili svinjetine)

• Maslac

• Ghee

Koristite nezasićene masti za preljeve i umake. Nezasićene masti mogu se lako oštetiti i oksidirati kada se zagrijavaju. Međutim, izuzetno su zdravi u svom organskom, ekstra djevičanskom, hladno prešanom obliku:

• Ulje avokada

• Ulje makadamije

• Maslinovo ulje

• Sezamovo ulje

• Orahovo ulje

Zdrava cjelovita hrana bogata mastima:

• Cijela jaja

• Meso s većim udjelom masti, poput govedine i peradi

• Plodovi mora, poput rakova i masne ribe iz hladnih voda

• Punomasni mliječni proizvodi, osobito sirovi ili fermentirani

• Sirovi orašasti plodovi i sjemenke

Neslućene dobrobiti masti

Izbjegavajte konzumiranje sljedećih masti:

Ne preporuča se jesti industrijski proizvedene masti i ulja rafiniranih sjemenki zbog njihove visoko obrađene i upalne prirode. Oni nisu dobar izbor ni pod kojim okolnostima. Oni također lako oksidiraju kada su izloženi svjetlu, zraku ili toplini:

• Margarin ili “namazi”

• Repičino ulje

• Kukuruzno ulje

• Ulje sjemenki grožđa

• Ulje rižinih mekinja

• Rafinirano ulje šafranike

• Sojino ulje

• Suncokretovo ulje

• Biljno ulje

• Sve što u sastojcima sadrži izraz “djelomično hidrogenirano”.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki