Zdravstvene prednosti gljiva Kladnitsa

Do sada je malo znanstvenih istraživanja bilo usmjereno na gljive. Iako trenutno nedostaju klinička ispitivanja za ispitivanje njihovih učinaka, neka preliminarna istraživanja sugeriraju da bi mogli ponuditi neke prednosti. Evo nekih od dostupnih dokaza o zdravstvenim dobrobitima gljiva:

1. Visoki kolesterol

Nekoliko studija na životinjama pokazalo je da vrganji mogu pomoći u snižavanju kolesterola i spriječiti otvrdnjavanje arterija.

Na primjer, preliminarna studija objavljena u časopisu Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology 2003. godine otkrila je da gljive šampinjoni mogu smanjiti ukupnu razinu kolesterola. U testovima na štakorima, autori studije također su primijetili da je tretman gljivama Kladnitsa pomogao povećati antioksidativni status životinja i smanjio njihove razine triglicerida.

Visoke razine triglicerida povezane su s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

2. Rak

Neka preliminarna istraživanja sugeriraju da gljive Kladnitsa mogu imati svojstva u borbi protiv raka. Ovo istraživanje uključuje studiju objavljenu u International Journal of Oncology 2008. godine, u kojoj su testovi na ljudskim stanicama pokazali da ekstrakt gljive Kladnice može suzbiti rast i širenje raka dojke i raka debelog crijeva.

Osim toga, studija na miševima objavljena u International Journal of Medicinal Mushrooms 2011. godine utvrdila je da se ekstrakt gljive bukovače može boriti protiv rasta tumora, dijelom aktiviranjem određenih imunoloških stanica.

Činjenice o gljivama Kladnitsa

Pa gljive rastu na drvu – pleurotus ostreatus, što znači da se hrane mrtvim i raspadajućim tvarima (uglavnom drvetom).

Nalaze se na tvrdom drvetu diljem svijeta u proljeće i jesen.

Kladnitsa gljive su obično u rasponu od 5 do 25 cm (2 do 10 in) i imaju oblik lepeze ili kamenice. Klobuki se savijaju u konveksan oblik dok su mladi i spljoštit će se i podići kako gljiva stari. Mogu biti bijele, žute, smeđe, žute, pa čak i ružičaste!

Imaju jedinstvenu aromu koja se često opisuje kao slatka poput anisa ili sladića.

Postoji nekoliko blisko povezanih vrsta koje je teško razlikovati. Dobro je biti s nekim poznatim kad pretražujete šumu.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki