Zagreba Lajfhaki

Zdravstvene prednosti konzumacije svježeg sira

Foto: iStock/Gulliver

Svježi sir je vrlo ukusan, ali ima i niz zdravstvenih prednosti.

Sadrži vitamin B12

Nije teško nabaviti vitamin B12. Određeni mliječni proizvodi pomažu osigurati dobru količinu. Vegetarijanci često pate od nedostatka vitamina, pa je svježi sir dobra opcija za njih. Vitamin B12 pomaže u radu mozga, pravilnom funkcioniranju živčanih i krvnih stanica i još mnogo toga.

Pomaže u pročišćavanju tijela i daje energiju

Fosfor nije uključen samo u izgradnju jakih kostiju. Također pomaže našem tijelu da održi zdravu razinu kiselosti u tijelu. Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Maryland, fosfor je drugi najzastupljeniji mineral u tijelu, iznimno važan jer pomaže očistiti tijelo od otpada.

Fosfor utječe na način na koji tijelo rukuje energijom i smanjuje bol u mišićima nakon vježbanja. Pomaže u apsorpciji vitamina B, koji su ključni za proizvodnju energije. Bez fosfora, osjećat ćemo se slabo i apatično, što dovodi do sindroma kroničnog umora.

Potiče mršavljenje

Sadržaj proteina u svježem siru čini ga dobrim međuobrokom i prikladnom hranom za sportaše. Na taj način možete smanjiti konzumaciju štetnih namirnica, jer proteini daju osjećaj sitosti. Uključeni su u izgradnju mišića, što pomaže u sagorijevanju kalorija. Osim toga, proizvod je niskokaloričan. U kombinaciji s tjelovježbom i prehranom bogatom proteinima, možete povećati mišićnu masu.

Kazein čini 80% proteina u svježem siru i sporo se probavlja. Jednako je učinkovit kao i protein sirutke za izgradnju mišićne mase. Kazein potiče trajnu apsorpciju aminokiselina, što je povezano s povećanom sposobnošću izgradnje mišića. Konzumacija svježeg sira ili svježeg sira prije spavanja dovodi do kontinuiranog otpuštanja aminokiselina u krv i mišiće tijekom noći, što smanjuje razgradnju mišićne mase.

Exit mobile version