Zagreba Lajfhaki

Želite smršaviti? Ova učinkovita i brza dijeta pomoći će vam

Voćnom dijetom možete izgubiti 2-3 kg u tri dana ili do 6 kg u tjedan dana. Voće je idealan pomagač u mršavljenju. Jabuke, kivi i citrusi najaktivniji su sagorjevači masti.

Voće je bogat izvor celuloze, vitamina, minerala i drugih fitokemikalija. Niskokalorični su i gotovo bez masti (osim avokada). Pomažu nam u kontroli težine i smanjuju rizik od bolesti povezanih s pretilošću. Svježe voće uvijek je najbolji izbor, ali smrznuto voće bez dodanog šećera, konzervirano u vlastitom soku ili vodi, također je prihvatljiva alternativa. Jedite manje suhog voća jer je ono koncentrirani izvor kalorija (visoke energetske gustoće), tj. mala količina sadrži puno kalorija.

Voće je odlično za grickanje između glavnih obroka ako imate tu naviku i ako ste ljubitelj slatkog. Voće je bitan dio dobro uravnotežene prehrane. Dodajte voće žitaricama za doručak, u salatu ili ga koristite kao desert.

Voće birajte prema sezoni – što ste bliže izvoru, voće će biti svježije. Dajte prednost voću koje izgleda teško u odnosu na svoju veličinu. Kupujte voće koje je zadržalo svoju prirodnu aromu.

Svo voće temeljito operite pod hladnom tekućom vodom prije nego što ga narežete ili zagrizete. Kad jedete koru, nemojte je guliti kako se ne biste lišili dodatnih hranjivih tvari, uključujući i celulozu. Voće pripremajte neposredno prije konzumacije kako biste maksimalno očuvali okus, teksturu i hranjive tvari. Neke voćne salate imaju bolji okus ako ih ostavite neko vrijeme u hladnjaku prije posluživanja kako bi se različiti okusi pomiješali.

Predstavljamo vam učinkovitu, brzu voćnu dijetu:

Prvi dan

Doručak: 1 banana, 100 g nemasnog jogurta

Drugi doručak: 1 jabuka (ljeti može par komadića lubenice ili pola dinje)

Ručak: 1 voćna salata od kivija, naranče i jagode, pomiješana s 200 g nemasnog jogurta

Večera: 1/2 grejpa, 200 g kuhane piletine (bez kožice), 1 salata od sirovog povrća s limunovim sokom, 2 kivija

Drugi dan

Doručak: 1 šalica malog voća (jagode, maline, borovnice) pomiješana s 1/4 šalice dijetalnih kukuruznih pahuljica

Drugi doručak: 1 jabuka (ljeti može par komadića lubenice ili pola dinje)

Ručak: nekoliko kriški svježeg ananasa (po mogućnosti iz konzerve)

Večera: 1 naranča, 200 g kuhanog purećeg mesa (bez kožice), 1 zelena salata s limunom, 1 kruška

Treći dan

Doručak: 1 naranča, 1 šalica nemasnog jogurta

Drugi doručak: 1 jabuka (ljeti može par komadića lubenice ili pola dinje)

Ručak: koktel od 1 banane, 1 šalice jagoda i malo soka od jabuke, umućenih u blenderu

Večera: 200 g kuhane ili pečene ribe s limunovim sokom, 1 šalica prokulice ili brokule kuhane na pari, 1 šalica sitnog voća s malo ohlađenog jogurta za desert

Exit mobile version