Zagreba Lajfhaki

Znanstvenici hvale prednosti češnjaka za dobro zdravlje

Način na koji jedemo ključan je za to kako se osjećamo. Kako bismo živjeli dugo i zdravo, svjetski stručnjaci savjetuju da češnjak redovito uključujemo u svoj jelovnik, piše Daily Express.

Analiza stručnjaka sa Sveučilišta Oxford pokazala je da je češnjak smanjio razinu kolesterola kod ispitanika za 12 posto. Njihova se tvrdnja temelji na 16 istraživanja u kojima je sudjelovalo 952 ljudi. Sniženje se održava minimalno šest mjeseci.

Otkrili su koja je krvna grupa najrizičnija od koronavirusa

American Heart Association podsjeća da lipoprotein niske gustoće, tzv “loš” kolesterol pridonosi razvoju ateroskleroze – stanja koje karakterizira sužavanje arterija i povezano s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Britanska studija stručnjaka sa Sveučilišta Exeter također podupire tvrdnju da češnjak snižava kolesterol.

Istraživači sa Sveučilišta u Adelaideu, Južna Australija, otkrili su da češnjak snižava sistolički tlak kod osoba s visokim krvnim tlakom. Prema riječima stručnjaka, on je važniji pokazatelj od dijastoličkog krvnog tlaka, jer daje bolju predodžbu o potencijalnom riziku od srčanog ili moždanog udara.

Koronavirus umire na 27°?! Zašto onda živi u ljudskom tijelu gdje ima najmanje 36°?

Visoki krvni tlak je pak povezan s povećanim rizikom od bolesti bubrega, zatajenja srca i demencije. Stručnjaci iz Indije podsjećaju da češnjak sadrži i fitokemikalije s antioksidativnim svojstvima koje štite od oksidativnog oštećenja – značajnog faktora rizika za kardiovaskularne bolesti i demenciju. “Češnjak može pomoći u smanjenju njihovog rizika”, primjećuju istraživači.

Lukovičasto povrće neizostavno je prisutno u mediteranskoj i azijskoj kuhinji. Može se konzumirati sirov ili u sastavu umaka, preljeva za salatu, juha, umaka, namaza./ zdrave.to

Exit mobile version