Zagreba Lajfhaki

Znanstvenici su otkrili još jedno štetno svojstvo prženih krumpirića – teško da možete pogoditi

Znanstvenici iz Irana došli su do zaključka da određena hrana može pridonijeti razvoju i jačanju depresije i anksioznosti.

Časopis PLOS One izvještava o istraživanju stručnjaka iz Isfahan University of Technology. U članku se navodi da su iranski znanstvenici pomfrit uvrstili među namirnice koje uzrokuju depresiju. Za ovu skupinu proizvoda izmislili su poseban termin – “nezdrava biljna hrana”. Znanstvenici dijele da je strast prema ovoj hrani usko povezana s osjetljivošću ljudi na anksioznost i depresiju.

Pomfrit će ispasti kao pomfrit u restoranu, samo stavite ova 2 sastojka u tavu

“Ljudi koji jedu više nezdrave biljne hrane, poput voćnih sokova, krumpira, rafiniranih žitarica i hrane s visokim udjelom šećera, imaju veći rizik od razvoja depresije i anksioznosti”, citirao ih je PLOS One.

U istraživanju je sudjelovalo 2456 zdravih ljudi starijih od 18 godina bez težih bolesti. Dvije godine su ih pratili stručnjaci. Analizirajući prikupljene podatke, autori projekta su utvrdili da su kod ispitanika koji su konzumirali velike količine nezdrave, šećerne i dodane biljne hrane, češće registrirani simptomi psihoemocionalnih poremećaja.

Stručnjaci smatraju da je za očuvanje mentalnog zdravlja poželjno konzumirati biljnu hranu u obliku zdravog povrća, cjelovitih žitarica i voća, orašastih plodova, mahunarki, nerafiniranih biljnih ulja, čaja i kave. Istodobno se navodi da znanstvenici još nisu utvrdili uzročnu vezu.

Znanstvenici su otkrili kako nam pomfrit uništava zdravlje

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version