Prženi krumpirići omiljeni su i stari i mladi. No unatoč svojoj popularnosti, jedan su od najštetnijih priloga.
Koliko je pomfrit loš za zdravlje?
Pronađena je veza između jedenja prženih krumpirića i povećanog rizika od tjeskobe i depresije, pokazalo je istraživanje koje su proveli kineski znanstvenici.
Svaki iskusni kuhar to radi s krumpirima prije prženja, kako bi imali hrskavu koricu
Pomfrit je posebno opasan za zdravlje, a najugroženiji su mladi muškarci. Jedan od glavnih uzroka ovakvih problema je prisutnost akrilamida, tvari koja nastaje prženjem krumpira.
Prema rezultatima studije, produljena izloženost akrilamidu izaziva tjeskobu i depresivno ponašanje kod riba. Dokazano je da visoke razine akrilamida uzrokuju rak kod životinja, ali njegovi učinci kod ljudi ostaju nejasni.
U usporedbi s konzumacijom konvencionalno prženog bijelog mesa, jedenje pomfrita može povećati rizik od depresije za 2 posto. Znanstvenici skreću pozornost na potrebu ograničavanja konzumacije prženih krumpirića kako bi se smanjio rizik od tjeskobe i depresije, piše The Health Site.
Pomfrit će ispasti kao pomfrit u restoranu, samo stavite ova 2 sastojka u tavu
Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!