Zagreba Lajfhaki

Znanstvenici su otkrili koliko voća i povrća dnevno štiti od demencije

Znanstvenici s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu odlučili su saznati pomaže li konzumacija WHO preporučene količine povrća i voća (odnosno nekoliko voćki dnevno) u smanjenju rizika od razvoja demencije. Kao rezultat toga, istraživači su pronašli vezu između prisutnosti biljne hrane u prehrani i rizika od demencije.

Koliko voća i povrća dnevno štiti od demencije?

Tijekom šest godina znanstvenici su ispitivali zdravlje i stanje prehrane 17.000 starijih odraslih osoba, od kojih nitko nije imao demenciju na početku studije. Analiza podataka na kraju promatranja omogućila je znanstvenicima zaključak da je za prevenciju Alzheimerove bolesti potrebno jesti najmanje tri povrća i dvije voćke dnevno.

Doktor: Ovo ljetno voće pročišćava bubrege i sprječava demenciju

“Ljudi koji su jeli tri porcije povrća i dvije porcije voća dnevno razvijali su demenciju rjeđe od onih koji su jeli znatno manje od onih koji nisu. Kod onih koji jedu ne tri, već šest porcija povrća dnevno, bolest se još rjeđe razvija”, izvještavaju autori studije.

Znanstvenici vjeruju da značajan sadržaj vitamina B i E, kao i drugih tvari s antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem voća i povrća, pomaže u sprječavanju oštećenja stanica do kojih dolazi u tijelu kao posljedica opće oksidacije s godinama. Demenciju ocjenjuju kao posljedicu upravo tog oksidativnog stresa.

Doktor: Prvi simptomi demencije mogu utjecati na želudac

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version