Znanstvenici: Svi volimo ovo povrće, ali ono vodi u depresiju

Hrana može biti i otrov i lijek – ova maksima u punoj mjeri vrijedi za omiljeno povrće koje može izazvati depresiju. Ne čudi što nutricionisti i gastroenterolozi često preporučuju raznoliku prehranu, a ne zanošenje određenim namirnicama.

Iranski znanstvenici sa Sveučilišta medicinskih znanosti u Isfahanu, međutim, zaključili su da određene vrste “nezdrave biljne hrane” ozbiljno povećavaju rizik od razvoja depresije. Krompir najgore djeluje na ljudsku psihu. Članak o tome objavljen je u časopisu PLOS One.

Cilj znanstvenika bio je shvatiti kako hrana utječe na emocionalno stanje i psihu čovjeka. Tim je razvio sustav indeksa koji opisuju različite obrasce prehrane biljnog podrijetla: opću, zdravu i nezdravu.

Krompir otključava depresiju

Eksperiment je obuhvatio više od dvije tisuće zdravih ljudi starijih od 18 godina. Godinu i pol dana ispunjavali su dnevnike prehrane, nakon čega su te podatke analizirali znanstvenici, uzimajući u obzir spol, dob, nezdrave navike, društveni status osobe i njezino materijalno blagostanje.

Liječnik: Ovo ljetno povrće obavezno za starije osobe – čisti crijeva i krv

Istraživači su potom izračunali prosječni unos svakog biljnog proizvoda, energiju i hranjive tvari koje osoba dobiva nakon što ga uključi u svoju prehranu. Sudionici istraživanja testirani su na iranskoj verziji Skale anksioznosti i depresije (HADS), koja mjeri simptome mentalnih poremećaja.

Kao rezultat toga, znakovi depresije i tjeskobe pronađeni su kod onih koji često jedu krumpir, rafinirane žitarice i njihove slastice (pločice, halva itd.), piju voćne sokove i voćne napitke s visokim udjelom šećera. Stručnjaci ističu kako je ovakav način prehrane karakterističan za mlađu skupinu ispitanika.

Suprotni rezultati pronađeni su kod ljudi koji su redovito jeli cjelovite žitarice, orašaste plodove, mahunarke, uključivali biljna ulja, razno voće i povrće. Pokazalo se da su psihički stabilniji. U ovoj su skupini sudjelovale uglavnom starije osobe – očito pažljivije pristupaju prehrani.

Pogledajte više: Ovo je najkorisnije povrće za osobe starije od 60 godina

U članku se navodi da su ovi rezultati povezani s visokim glikemijskim indeksom krumpira i rafiniranih žitarica. Istodobno, sadržaj hranjivih tvari u njima ponekad teži nuli. Ova kombinacija ne utječe dobro na crijevnu mikrobiotu i uzrokuje razne upale koje mogu štetiti i psihičkom zdravlju.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki