Zagreba Lajfhaki

Znanstvenici: Zamijenite jaja ovim za zdravo srce i manji rizik od dijabetesa

Njemački znanstvenici otkrili su da zamjena jaja orašastim plodovima ne samo da neće naškoditi, već će donijeti i mnoge zdravstvene dobrobiti. Znanstvenici su objavili rezultate svoje studije na web stranici Springera.

Orašasti plodovi umjesto jaja

“Zdravstvene dobrobiti jaja su kontroverzne i nisu temeljito proučene zbog sadržaja kolesterola. U isto vrijeme orašasti plodovi dokazano snižavaju razinu kolesterola u krvi”, kažu znanstvenici.

Rezultati njihova velikog eksperimenta, kako je navedeno u članku, pokazali su da zamjena 50 grama mesa s 30 grama cjelovitih žitarica smanjuje rizik od srčanih bolesti. Zamjena maslaca maslinovim uljem smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 4%.

Trebate li se odreći jaja ako imate visok kolesterol?

Istodobno, prema znanstvenicima, odricanje od jaja u korist orašastih plodova pomaže smanjiti rizik od srčanih bolesti za 17% i dijabetesa za 18%.

Druge dobrobiti orašastih plodova

Proteini i masti u orašastim plodovima osiguravaju čistu energiju za središnji živčani sustav i njegov “kontrolni centar”, mozak. Dnevni doručak od 2-5 orašastih plodova poboljšava kognitivne funkcije (sposobnost pamćenja, koncentracije i održavanja pažnje, sposobnost analize i usporedbe različitih informacija itd.). Orašasti plodovi posebno su vrijedni u razdobljima povećanog intelektualnog ili mentalnog stresa: tijekom intenzivnog učenja jezika, prije ispita, tijekom razdoblja stresa. Redovita konzumacija orašastih plodova može biti značajna potpora u liječenju depresije i anksioznih poremećaja te čak značajno odgoditi razvoj i progresiju senilne demencije.

Kalcij, fosfor, silicij, sumpor kemijski su elementi koji se nalaze u mnogim orašastim plodovima i odgovorni su za obnovu, obnovu i rast koštanog tkiva. Ali još su vrjednije aminokiseline sadržane u orašastim plodovima iz kojih se u tijelu sintetizira kolagen – još jedna komponenta kostiju koja se često zanemaruje. Kolagen je taj koji daje fleksibilnost i čvrstoću kostima, a služi i kao vezivni element za kalcij. Zato se orasi mogu nazvati nezamjenjivim proizvodom u prehrani žena starijih od 40 godina, kod kojih se rizik od razvoja osteoporoze povećava svake sljedeće godine. Za elastičnost kože, kose i noktiju zaslužan je i kolagen. Redovitom konzumacijom orašastih plodova brzo se obnavlja struktura kože i njezinih dodataka, povećava se tonus, smanjuje se lomljivost kose i noktiju i ubrzava njihov rast.

Najukusnija turska jaja – evo recepta

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version