Zobene pahuljice melem su za živce i iznimno vrijedan proizvod koji je ponekad nepravedno zanemaren.
Povijest zobi seže u rani srednji vijek, kada su Slaveni otkrili njezine dobrobiti.
Ovo je najmlađa žitarica, ima kratku vegetaciju, a danas se uzgaja u 50 zemalja svijeta.
Zob se dobiva tako da se iz zobi izvadi kuhano zrno, a zatim se iscijedi ili samelje u manje listiće.
Sadrže približno 66,5% ugljikohidrata (složenih), 14,4% proteina, 6,8% masti i 12% vlakana. Stoga su odličan izvor energije za doručak.
Zbog masnoće nemaju dug rok trajanja i brzo užegnu. Stoga ih moramo pažljivo čuvati u kuhinji i provjeravati njihovu kvalitetu.
Pahuljice sadrže mnogo željeza, kalcija, magnezija, fosfora i cinka. Također imaju visok sadržaj vitamina B i lecitina, koji pomažu u poboljšanju pamćenja.
Zobene pahuljice djeluju umirujuće, pomažu u liječenju neuroza i ublažavaju posljedice stresa.
Snižavaju kolesterol i također pomažu dijabetičarima stabilizirajući razinu šećera u krvi.
Zbog sadržaja vlakana, zobene se pahuljice preporučuju kod zatvora, hemoroida ili probavnih smetnji. Lako su probavljive i pomažu u održavanju crijevne sluznice u redu.
Također čine da se osjećate sitije, pa manje jedete i gubite na težini.
Koriste se u liječenju ekcema, kožnih bolesti, suzbija pojačanu aktivnost štitnjače, smanjuje rizik od krvožilnih bolesti i srčanog udara.
I za kraj: zobene pahuljice smatraju se izvrsnim prirodnim afrodizijakom.