Zagreba Lajfhaki

Zobene pahuljice: je li najpopularniji doručak na svijetu doista zdrav?

Zobena kaša jedna je od 3 najčešće namirnice za doručak.

Ljudi čuju o njegovim dobrobitima od najranije dobi, koristeći ga i kod kuće i u školi. Ali je li to doista toliko korisno?

Članak će vam reći o prednostima poznatog jela, opasnostima i nutritivnim svojstvima proizvoda od cjelovitog zrna.

Prednosti žitarica

Zob se smatra najrasprostranjenijom žitaricom koja tisućama godina sudjeluje u ljudskoj prehrani.

Koristi se za izradu pića i namirnica poput brašna, mlijeka, pahuljica, pahuljica itd. Zob je visokougljikohidratna namirnica.

Fotografija: © Belnovosti

1 šalica zobenih pahuljica sadrži 166 kcal, 4 g masti, nešto više proteina, gotovo 30 g ugljikohidrata i 1 g šećera. Ovisno o načinu pripreme, nutritivna vrijednost zobenih pahuljica može varirati.

Utvrđeno je da svakodnevno jedenje zobene kaše pomaže ljudima da žive dulje. Bogat je vitaminima A, B, fosforom, cinkom, magnezijem, antioksidansima koji u potpunosti pokrivaju dnevne potrebe organizma.

Zobena kaša daje energiju, tonus i smanjuje vjerojatnost razvoja srčanih bolesti za 9%. Također je utvrđeno da žitarice smanjuju indeks tjelesne mase i kolesterol u krvi.

Šteta od zobene kaše

Prije svega, zobena kaša šteti osobama s intolerancijom na gluten, akutnim oblikom celijakije.

U ovom slučaju, zabranu jedenja kaše nameće liječnik, budući da tijelo može dati nepredvidivu reakciju na aveninske tvari.

Osim toga, opasnost povećava činjenica da zobene pahuljice često sadrže ostatke ječma, raži i pšenice tijekom prerade u istoj tvornici.

Neki liječnici smatraju jelo neuravnoteženim. Činjenica je da ujutro osoba mora primiti naboj svih tvari, uključujući proteine, kojih je u zobenoj kaši znatno malo.

Zobene pahuljice ne mogu u potpunosti potaknuti metabolizam i potaknuti regeneraciju stanica. Štoviše, kuhana u vodi još je beskorisnija kao izvor proteina. Prilikom kuhanja potrebno mu je dodati mlijeko ili ga oplemeniti jajima, svježim sirom ili kuhanim pilećim prsima.

Zobene pahuljice također su proučavane na štetu zdravlja žena.

Žitarice, kako su otkrili znanstvenici, sadrže visoku razinu fitinske kiseline koja, kada se probavi u tijelu, oslobađa soli koje se opiru apsorpciji kalcija.

Čak i ako kuhate kašu s mlijekom, žena neće primiti ovu tvar, koja joj je toliko potrebna kako u svakodnevnom životu za formiranje snažnog kostura i jakih zglobova, tako i tijekom trudnoće, kada tijelo doživljava ogroman nedostatak .

Zobena kaša tijekom menopauze značajno smanjuje razinu estrogena, a zajedno s nedostatkom kalcija može izazvati povećanje krhkosti kostiju. Umjesto ove žitarice, bolje je koristiti biserni ječam, heljdu ili rižu.

Zobene pahuljice mogu postati dio jelovnika, ali samo uz uravnotežen pristup. Ako osoba odabere takvu kašu, onda mora odgovorno pristupiti njezinoj pripremi, dodatnim proizvodima i pićima.

Osim toga, ne biste se trebali oslanjati na to svaki dan. Vrijedno je češće birati druge vrste žitarica.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version