Biljna mlijeka nalaze se iu kafićima i na policama supermarketa. I to više nije samo sojino mlijeko. Zapravo, ako tražite alternativu kravljem mlijeku, imate zaista širok izbor, što nas dovodi do naše današnje teme – Što je bolje – zobeno ili bademovo mlijeko?
Pogledajte više:
Ako se pitate kako se ove dvije alternative natječu, danas ćemo vam pokazati njihove nutritivne vrijednosti kako biste mogli izabrati stranu u borbi zobenog i bademovog mlijeka.
Podaci o nutritivnoj vrijednosti zobenog mlijeka:
Na 1 šalicu
Kalorije: 120
Ugljikohidrati: 16 g
Masti: 5 g
Bjelančevine: 3 g
Kalcij: 350 mg
Podaci o nutritivnoj vrijednosti bademovog mlijeka:
Na 1 šalicu
Kalorije: 39
Ugljikohidrati: 3 g
Masti: 2,5 g
Bjelančevine: 1 g
Kalcij: 482 mg
Kao što vidite, zobeno mlijeko ima manje proteina i više ugljikohidrata od većine opcija jer je napravljeno od zobi. S druge strane, sadrži male količine beta-glukana koji podržava zdravlje srca i crijeva. Bademovo mlijeko ne sadrži gotovo nikakve proteine niti druge hranjive tvari. Što je dakle zdravije?
Ako računate ugljikohidrate, možda bi bilo bolje da izbjegavate zobeno mlijeko. Ako niste na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata, zobeno mlijeko ima za ideju više hranjivih tvari od bademovog mlijeka – pogotovo ako ga kupujete u trgovini, jer je obogaćeno fosforom i kalijem.