Foto: iStock/Gulliver
Kuhanje kao specifičan oblik umjetnosti moglo bi postati vrlo uspješan oblik art terapije. Na zapadu se niša razvija velikom brzinom i kulinarska terapija postaje sve više prepoznata i korištena kao metoda za suočavanje s raznim izazovima i osobnim kušnjama.
Što je kulinarska umjetnost terapija?
Terapija kulinarskom umjetnošću je proces u kojem se hrana koristi kao sredstvo izražavanja za izražavanje najskrovitijih misli i osjećaja pacijenta. Osim toga, to također može biti metoda suočavanja s različitim traumatičnim iskustvima ili aspektima pacijentova života. Kulinarska art terapija može se provoditi individualno i grupno.
U individualnom formatu terapeut savjetuje pacijenta tijekom pripreme za sam proces (kupnja) i dok je proces u tijeku (kuhanje).
U grupnom formatu svi pacijenti zajedno koriste hranu kao sredstvo izražavanja. Prikladne su tematske sesije, gdje pacijenti imaju različite proizvode i zadanu temu, te sami odlučuju kako će svoju percepciju teme prikazati kroz hranu.
Koje su prednosti terapije kulinarskom umjetnošću?
Neke od definitivnih prednosti terapije kulinarskom umjetnošću su:
Praćenje ponašanja bolesnika u okruženju neopterećenom društvenim očekivanjima
Stjecanje i razvoj socijalnih vještina (u grupnim sastancima)
Stjecanje znanja o zdravoj hrani i koja je njena uloga u cjelokupnom razvoju
Prevladavanje stresa
Suočavanje s osobnim kušnjama
Jačanje samopoštovanja
Izražavanje emocija neopterećeno društvenim očekivanjima
Materijalizacija inače potisnutih misli i osjećaja, što može pomoći u prevladavanju traumatskih iskustava
Izvor: