Zašto moja baka nije imala celulit?

Naišli smo na nevjerojatan članak koji jedva čekamo podijeliti s vama! Ona govori o životu naših baka i načinu na koji su se hranile. U članku je objašnjeno i zašto su doživjeli 100 godina i koliko nam je blizu ključ zdravlja. Za nas ostaje samo pitanje – zašto to ne iskoristimo?

Moja baka Spasuna doživjela je 97 godina. Lagano je umro u snu. Nije bolovao od težih bolesti, nije imao visok krvni tlak, nosio je samo naočale za blizinu. Na visinu od 161 centimetar – imala je 57 kilograma, a da niti jedan dan života nije bila na dijeti. Prema njenim riječima, post je “potpuna besmislica, kojom djevojke muče svoje tijelo i ne znaju uživati ​​u malim životnim radostima”.

Vjerujem da je moja baka Spasuna doživjela duboku starost jer se pridržavala nekoliko jednostavnih pravila.

1. Jutra moje bake počinjala su biljnim čajem natašte. Nije znala što je bezalkoholno piće, ali umjesto toga u svojoj je kuhinji, u posebnoj ladici u starom drvenom kredencu, držala u vrećici od vreće osobno ubrano i osušeno bilje.

Gospina trava, menta, majčina dušica, matičnjak, neven, kopriva, šipurak, stolisnik… Baka je pila biljne pripravke nekoliko puta dnevno, bez obzira na godišnje doba vani. Čak je i ljeti voljela svašta raditi vrući čajkoji je, na moje iznenađenje, više rashlađivao nego najhladnije piće.

Kasnije sam doznao čemu je pridonijela ta činjenica. Tajna toplog čaja je jednostavna – širi krvne žile i pojačava znojenje, a s njim nestaje i višak topline. Tako se tijelo hladi. Upravo zato u toplim zemljama svi piju vrući čaj ohlade se.

2. Baka je doručkovala sat vremena nakon što je popila jutarnji čaj. Dorućak ono je, suprotno teoriji da bi to trebao biti naš najveći obrok u danu, bilo jednostavno i male količine.

U proljeće i ljeto pojela bi sezonsku voćku ili dvije, ili kruh, domaći svježi sir/sir i rajčica – ubrani prije par minuta iz vrta.

3. Baka nije bila najbolja kuharica na svijetu pa je kuhala za ručak Manji od “onoga što postoji”. Njezine su gozbe bile jednostavne, s nekoliko proizvoda, ali vrlo ukusne.

Nikada neću zaboraviti okus njenog graha napravljenog u glini lonacmiješano drvenom kuhačom, kuhano na šporetu na drva…

4. Baka nije poznavala današnju modernu egzotiku začinima, ali redovito korišten čubar, peršin, majčina dušica, vlasac, komorač. bosiljak, ružmarin…

Rekla je da treba koristiti samo biljke koje rastu u domovini. Baba je vjerovao u teoriju da je curry stvorio Bog za Indijce, a ukusan – za Bugare.

5. Baka nije pržila, osim mekanih i prženih narezaka koje smo ju tjerali da nam sprema nedjeljom za doručak, a za pohanje nije ni čula. Nije kuhao na masnoći, ali je redovito koristio svinjetinu težinakoju je osobno pripremila.

6. Baka je rijetko jela nešto za večeru, ali je imala malu posebnu čašicu u koju je stavila najviše 50 ml domaćeg rakija, koji je volio polako piti. Često se šalila da je to njezino sredstvo za spavanje. Nije odbio ni čašu crnog vina.

7. Bako ti uvijek jedeš ono što sezona pruža. U proljeće i ljeto naglasio je svježe salate i voće. U kasnu jesen i zimi – također.

Pitat ćete kako je to uspjela, kad nije bilo staklenici povrće i voće. Pa, vrlo jednostavno. Zimske salate bile su joj cikla, repa, mrkva, koje je obogatila kiselim kupusom ili nekim slasnim domaćim kiselim krastavcem.

Moramo dodati zimsku sortu grožđekoji je uz posebne uvjete čuvanja u zimnici čuvao suhe šljive i janke do Božića.

Ne smijemo zaboraviti ni jabuke i kruške koje su se jele svježe ili pečene u pećnici. Zimi nije bilo tjedna u kojem baka nije pekla i bundevaza koji je mislila da je savršeni desert.

U bakinoj kući također se puno jelo kikirikikoje su se u većini slučajeva konzumirale svježe i to odmah nakon ljuštenja iz mahune, što ih dugo održava svježima.

8. Češnjak i čili papričica uvijek su bili na stolu ako se jelo nešto slano. Baka je također voljela jesti sirovi luk-luk. Glavu bi mu prepolovio i tako ga razderao. Poriluk je zimi također bio često prisutan na njezinom stolu.

Tijekom hladnih mjeseci u godini napravila je i nešto što je nazvala salatom. U duboku zdjelu ulio je umak od sirove rajčice, svježe nasjeckane na sitno poriluk i žlica ulja. Jednostavan za napraviti, a nemate pojma koliko je ukusan!

9. Baka je rijetko konzumirala svježe mlijeko koje je odmah pretvarala u kiselo, ali je rado pila ajran i mlaćenica. Od mliječnih proizvoda istaknuo je domaći svježi sir, sir i maslac. Sir je bio luksuz koji je rijetko bio prisutan na njenom stolu.

10. Baba nije bio vegetarijanac, ali je strogo držao sve postove. Meso jeo rijetko. Za Uskrs je djed klao janje, a za Božić prase od kojeg se, između ostalog, radilo nešto između lukanke i banskog starca. A ako joj se u ostatku godine zaželio mrvica, odrezala si je komad ove suhe domaće delicije.

11. S ostalim bakama iz susjedstva imale su ritual. Svake srijede poslijepodne išli su u slastičarnu, gdje su morali naručiti dvije tulumbe i veliki preljev boza.

U jednoj od njih okupljali su se i subotom poslijepodne, pijući turski kava i domaći džem. To su bila dva dana u tjednu kada je moja baka konzumirala bilo što s rafiniranim šećerom.

12. Baka se nikada nije dugo zadržavala na jednom mjestu. I u zimskim mjesecima, kad nije bilo posla u vrtu, uvijek je našla nešto za raditi vani, biti na svježem zraku, biti u pokret.

Naš susjed – djed Sašo, koji je imao jako lijenu snahu i bio pomalo ljubomoran na agilnost moje bake

(Autor: Vanya Asenova, )

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki