Zagreba Lajfhaki

3 trika za kuhanje piletine koji će preokrenuti igru

je protein izbora za mnoge domaćice. Svestran je, nemasniji od većine mesa i blagog je okusa, što ga čini sastojkom koji se može uklopiti u gotovo svaki nevegetarijanski plan obroka.

Bilo da tražite brzi večernji obrok ili glavno jelo za posebnu prigodu, piletina može zadovoljiti vaše potrebe.

Ali što je više načina za pripremu piletine, to više zamki vreba. Kao posnije meso, lako može postati žilavo i pomodriti ako se predugo kuha. To je još više uznemirujuće jer, kao i druge vrste peradi, predstavlja veći zdravstveni rizik od ostalih vrsta mesa te se stoga treba kuhati na višoj temperaturi.

Pogledajte više:

Iz tih razloga potrebno vam je što više trikova za kuhanje piletine, a srećom, danas ćemo vam dati nekoliko.

Pileće batake prelijte kipućom vodom

Pileći bataci su punog okusa, ali nema ničeg privlačnog u kuglicama masne kože koje morate prožvakati da biste došli do mesa. Želite da koža bude tanka i hrskava, ali to može biti teško postići bez prekuhavanja ostatka buta. No, ovu naizgled bezizlaznu situaciju lako je izbjeći najjednostavnijim sastojkom: vodom.

Prije pečenja batake stavite na rešetku iznad pleha i polagano prelijte kipućom vodom. Kad vidite da se koža smanjuje, znate da tehnika radi. Zatim ih osušite tapkanjem i nastavite kuhati kako želite.

Trik leži u prethodnom topljenju masti. Topljenje je proces kojim se sirova mast topi i otpušta svoj sadržaj vode, postajući sočna eksplozija okusa koja masno meso čini tako sočnim.

Namočiti u salamuru da zadrži vlagu

Sol se često povezuje s uklanjanjem vlage, a ne s povećanjem, ali ispada da je namakanje piletine u slanoj vodi ključ za postizanje sočnosti. Kada se meso kuha, njegova mišićna vlakna se kontrahiraju, istiskujući vlagu. Slana voda pomaže opustiti mišić, sprječava ga da se čvrsto steže dok mu ubrizgava više vlage.

Ciljajte na omjer od 5% do 8% soli po težini. Pileća prsa trebate salamuriti samo 30 minuta, ali ih možete ostaviti da odstoje preko noći ako imate vremena. Ako donosite cijelo pile, morate planirati unaprijed. Vaš bi cilj trebao biti minimalno 12 sati, ali to možete ostaviti do dva dana.

Dodajte mlijeko

Ako nikada niste kuhali piletinu u mlijeku, vrijeme je da počnete. Da, ista tekućina koju stavljate u kavu savršeno ide uz perad.

Recept Jamieja Olivera uključuje lagano pečenje cijelog pileta u loncu prije dodavanja limuna, kadulje, češnjaka, štapića cimeta i puno mlijeka. Cimet i mlijeko više zvuči kao osnova jesenske latte kave nego pečene piletine, ali ovaj će recept promijeniti način na koji razmišljate o toj kombinaciji okusa.

Dodavanje soka od limuna uzrokuje zgrušavanje mlijeka, što je inače noćna mora za kuhare, ali u ovom slučaju to je bit recepta. Nježna skuta stvara umak poput sira, a preostala tekućina čini piletinu toliko mekom da pada s kosti i topi se u ustima.

Exit mobile version