Zagreba Lajfhaki

4 grube greške prilikom rezbarenja bundeve za ukras

Čim lišće počne opadati i zrakom se osjeti miris pečene bundeve, teško je odoljeti iskušenju jesenskog ukrašavanja. A postoji li tradicionalniji listopadski ukras od rezbarenog? No lampioni ne traju vječno, a ako svoju bundevu prerano izrežete (ili napravite neke očigledne pogreške), vrlo brzo možete završiti s pljesnivim neredom. Evo nekoliko stvarno dobrih savjeta i trikova pomoću kojih možete izbjeći pogreške.

1. Nemojte držati svoju neizrezbarenu bundevu na suncu

Neizrezbarena bundeva ostavljena na tvrdim i nepropusnim površinama poput kamena ili cigle može brže istrunuti ako je izložena vremenskim uvjetima. Bundeve je najbolje držati na otvorenom u hladu na starom vanjskom metalnom ili drvenom stolu.

Pogledajte više:

2. Ne birajte bundevu samo na temelju izgleda

Bundeve koje odaberete uvelike utječu na to kako će vaš lampion ispasti. Klonite se bundeva s modricama ili mekim točkama. Netaknute stabljike siguran su znak da je vaša bundeva svježa i da će trajati do Noći vještica.

3. Nemojte se zamarati čišćenjem bundeve

Očistite bundevu odmah nakon što je donesete kući! To će pomoći da duže traje i bude ljepši. Idealno bi bilo da bundevu prvo operete sapunom i vodom, pustite da se osuši pa tek onda u ruke uzmete nož.

4. Preskačete dezinfekciju

Ovo zvuči kao previše kompliciran posao, ali to je brz korak koji će imati veliki utjecaj na životni vijek vaše lampe. Nakon pranja i čišćenja unutrašnjosti bundeve, napunite kantu vodom i nekoliko žličica izbjeljivača. Stavite gumene rukavice i potpuno potopite bundevu. Držite ga tako dvije minute. Izvadite ga, pustite da se osuši i sada možete biti sigurni da ste dali dodatni poticaj u borbi protiv bakterija i mikroorganizama.

Exit mobile version