Zagreba Lajfhaki

5 grešaka koje radite prilikom skladištenja jaja

jedna je od najpopularnijih namirnica u svijetu zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Iako svi znamo da ih trebamo držati u hladnjaku, mnogi ljudi često čine dolje navedene pogreške.

1. Ne kupujete jaja koja su pravilno uskladištena

Kada kupujete jaja, provjerite jesu li ona koja kupujete pravilno ohlađena u trgovini. Jaja treba čuvati u rashlađenom dijelu trgovine jer se sve bakterije prisutne u jajetu mogu brzo razmnožavati na sobnoj temperaturi, ali je manje vjerojatno da će se razmnožavati ako je hladno. Također, pokušajte odabrati jaja s čistom, nenapuknutom ljuskom.

Pogledajte više:

2. Jaja ne stavljate u hladnjak čim dođete kući

Bez obzira kupujete li jaja u lokalnoj trgovini ili vam ih dostavljaju na kućnu adresu, moraju se odmah staviti u hladnjak. Oscilacije temperature kritične su za sigurnost, posebno kada su u pitanju jaja. To je zato što jaja dolaze s rizikom od salmonele – bakterije koja se nalazi u jajima i drugoj hrani koja može uzrokovati proljev, temperaturu i grčeve u želucu – što znači da ih treba staviti u hladnjak što je prije moguće.

3. Ne postavljate hladnjak na pravu temperaturu

Ne samo da jaja moraju biti ohlađena što je prije moguće, već ih je potrebno ohladiti na odgovarajuću temperaturu. Provjerite je li vaš hladnjak postavljen na 5 stupnjeva ili niže i čuvajte jaja u njihovoj kutiji. Također ih treba čuvati u najhladnijem dijelu hladnjaka, a ne držati na vratima, gdje je inače toplije.

4. Pranje jaja

Iako se čini očiglednim, pranje jaja nije potrebno. Zapravo, to ih čak može učiniti manje sigurnima jer zapravo može povećati rizik od kontaminacije. Točnije, kada se jaje pere, voda može ući u jaje kroz pore u ljusci. Također, nema razloga za pranje jaja jer svako jaje već ima zaštitni premaz koji je kokoš stavila izvana.

5. Tvrdo kuhana jaja nemojte držati u hladnjaku

Sljedeći put kada budete kuhali jaja, ne zaboravite ih ohladiti. Kada se jaja u ljusci tvrdo kuhaju, zaštitni omotač se ispere, što ostavlja izložene pore i čini jaja osjetljivijima na bakterije i zagađivače. Kako bi vaša tvrdo kuhana jaja bila sigurna, ohladite ih u roku od dva sata od kuhanja i iskoristite u roku od tjedan dana.

Pogledajte više:

Exit mobile version