Čak i ako svoje biljke gnojite i pravilno se brinete za njih, nedostaci magnezija i sumpora vrlo su česti kod biljaka, posebice biljaka u posudama. Mali lišće, lišće koje žuti, spor rast i nizak prinos glavni su simptomi.
Zašto Epsom sol za paprike
Nakon tri najvažnija biljna elementa – dušik-fosfor-kalij, koji su biljkama najpotrebniji, magnezij i sumpor se zajedno s kalcijem smatraju sekundarnim esencijalnim biljnim elementima.
Epsom sol je hidratizirani magnezijev sulfat; sadrži 10 posto magnezija i 13 posto sumpora. Magnezij povećava zadržavanje vode, pomaže boljem unosu hranjivih tvari i što je najvažnije, stvaranju klorofila. Sumpor je također uključen u razvoj klorofila, fotosintezu i poboljšava rast biljaka i otpornost na bolesti.
Kao najbolji izvor oba elementa, Epsom sol je vrlo učinkovita. Njegovom primjenom smanjuje se zastoj u rastu, biljke postaju zdravije, grmolikije i zelenije nego prije (zbog poticanja proizvodnje klorofila) te daju krupnije i ukusnije plodove.
Pogledajte više:
Kako koristiti Epsom sol na paprikama?
Napunite bocu s raspršivačem s 3 litre vode i dodajte dvije žlice Epsom soli, dobro protresite. Nanesite tekućinu izravno na lišće. Redovito zalijevanje jednom mjesečno zamijenite ovim folijarnim prskanjem.
Pogledajte više:
Zalijevanje
Otopite 1 žlicu Epsom soli u 3 litre vode. Ovom otopinom zalijevajte dok ne počne izlaziti iz dna. To možete činiti u razmaku od 3 do 4 tjedna.
Postrance
Svakih 4-5 tjedana pospite žlicu Epsom soli oko baze biljke. Počnite tretirati biljke Epsom soli čim se počnu pojavljivati listovi.