je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice đumbira, koja je posljednjih godina vrlo popularna u kulinarstvu, kao i za pripremu raznih napitaka, a latinski naziv đumbira je Zingiber officinale.
Vidi više:
Đumbir se može saditi u proljeće, ali i u ranu jesen, au proljeće se može presaditi u vrt ili u veću posudu i držati na terasi. A onda možete uživati u čajevima i smoothiejima.
Kako posaditi đumbir?
1. Odaberite pravi đumbir
Odaberite čvrst, gust rizom đumbira s vidljivim, dobro razvijenim pupoljcima (zvanim očima). Izbjegavajte rizome koji izgledaju smežurano ili imaju znakove plijesni.
2. Priprema korijena
Namočite rižu preko noći u hladnoj vodi da se hidratizira. Izrežite korijen na dijelove, pazeći da svaki ima jedno ili dva “oka”.
3. Odabir lonca
Odaberite široku, plitku posudu s otvorima za drenažu. Dobro ga napunite mješavinom za posude obogaćenom organskim gnojivom.
4. Sadnja i zalijevanje
Posadite komade rizoma neposredno ispod površine tla s “očima” prema gore. Nakon sadnje obilno zalijte. Održavajte tlo vlažnim, ali izbjegavajte prekomjerno zalijevanje.
5. Idealni uvjeti
Održavajte temperaturu između 24-29 °C i visoku vlažnost. Razmislite o postavljanju posude s vodom kako biste održali vlažnost oko biljke.
6. Zalijevanje i gnojidba
Redovitim zalijevanjem osigurajte da tlo ostane stalno vlažno. Nanesite tekuće gnojivo svaka 2-4 tjedna tijekom vegetacijske sezone.
7. Poticanje cvjetanja
Pobrinite se da biljka ima dovoljno sunčeve svjetlosti, topline i vlage. Izbjegavajte nepotrebno uznemiravanje biljke kako biste potaknuli cvjetanje.
8. Berba
Berite đumbir nakon 8-10 mjeseci ako je potrebno. Čuvajte višak na hladnom i suhom mjestu.