U čast zaštitnika pomoraca, ribara, trgovaca i bankara, na Nikulden se priprema riba i obredni kruh, a stol se ne diže cijeli dan. Započnite pripreme za stol ranije i iznenadite sve ovom Nikoljdanskom pitom u obliku šarana.
Proizvodi: brašno – oko 600 grama, svježe mlijeko – 300 ml, kvasac – 1/2 kocke (21 g), šećer – 1 žličica, jaja – 1, sol – 1 žličica.
Za mazanje: ulje – 2 – 3 kapi, jaja – 1 kom
Priprema: Prosijte brašno u zdjelu i dodajte sol.
U posebnoj posudi razmutiti kvasac s toplim mlijekom i šećerom. Kad zabubi smjesu ulijte u brašno. Dodajte jaje i ulje pa postepeno umijesite srednje mekano tijesto.
Pokrijte i ostavite da se tijesto diže pola sata.
Gotovo tijesto podijelite na dva dijela.
Jednu malo razvaljajte i oblikujte tijelo ribe. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Drugi dio tijesta razvaljajte i izrežite riblje ljuske. Rasporedite ih s blagim preklapanjem.
Od preostalog tijesta oblikujte peraje i rep. Za riblje oko upotrijebite maslinu.
Neka kruh dobro naraste.
Umutiti jaje s uljem i premazati kruh.
Zagrijte na 180 stupnjeva i pecite dok ne budete spremni – oko 35 minuta.
Pratite najnovije vijesti uz BLITZ i na Telegramu. Pridružite se kanalu ovdje