Mnogi ljudi uvijek gule klobuke i namažu ih maslacem.
Na pitanje “Zašto?” oni obično odgovaraju s: “To su radili moji roditelji, djedovi, bake i pradjedovi.”
Obično tu prepirke prestaju.
Ali je li gornja tradicija važna radnja s praktičnog gledišta? Pogledajmo ovo pitanje!
Je li potrebno skinuti kožu s čepova maslaca?
Začudo, nema posebne potrebe za ovom akcijom.
Ako ne želite potrošiti puno vremena i truda, nemojte uklanjati kožu.
Istina, ima mnogo ljudi koji ne smatraju oslobađanje gljiva od opne kao danak tradiciji: oni vide praktično značenje u ovoj akciji.
Neki gurmani su sigurni: ova kora je izvor određenih spojeva koji imaju određeni učinak na crijeva. Navodno je moguć proljev.
Ali takvi zaključci ničim nisu potvrđeni. Možda vrganj ima nekakav laksativni učinak. Ali u tom pogledu gljive nisu ni na koji način superiornije od najobičnijih krastavaca. Glavna stvar je ne prejedati se. A uklanjanje filma vjerojatno neće dati nikakav rezultat.
Neki ljudi vjeruju da oguljene gljive izgledaju ukusnije u juhi. Ako vam je izgled jela od velike važnosti, tada možete unaprijed ukloniti film s maslaca. Ali budite svjesni: u ovom slučaju juha će biti manje bogata i manje ukusna.
Bojite li se da na gljivama ima zrna pijeska? Vrganje samo isperite hladnom vodom i stavite u posudu s tekućinom koja ključa. Nakon par minuta isključite vatru, ocijedite vodu i izvadite gljive: na mnogima od njih više neće biti filma (kao ni prljavštine).