Imate li 50 godina? Postoje neke namirnice koje biste trebali ograničiti

Zdrave, dugotrajne veze zahtijevaju rad, pažnju i svakodnevnu brigu. To se također odnosi i na prehranu, posebno za osobe u određenim godinama koje pate od čestih žgaravica, plinova ili nadutosti

Svaka osoba starija od 40 ili 50 godina zna da tijelo više ne funkcionira kao nekada i da je sve gore, posebno kada je u pitanju probavni sustav, želudac i gastrointestinalni trakt. Sindrom iritabilnog crijeva nije medicinska generalizacija mnogih takvih bolesti, koje su uzrokovane sljedećim kategorijama hrane.

Šećer
Prirodni šećeri (poznati kao oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli) mogu postati teže probavljivi kako starite i uzrokovati grčeve, proljev, nadutost i plinove. Oni se nalaze u mliječnim proizvodima, pšenici, raži, luku, češnjaku, mahunarkama, medu, kikirikiju, indijskim oraščićima, šparogama i artičokama, mangu, kruškama, breskvama, kao i pićima i sokovima s fruktozom ili umjetnim sladilima.

Laktoza
Tipično, neki ljudi imaju problema s probavom mliječnih proizvoda jer njihova tijela ne proizvode dovoljno laktaze, enzima potrebnog za razgradnju laktoze, drugog prirodnog šećera (netolerancija na laktozu). Međutim, u mnogim slučajevima, proizvodnja laktaze se smanjuje s vremenom i tako starije osobe gube sposobnost probave laktoze kako stare.

Vruće i ljuto
Paprike, umaci od rajčice sa začinskim biljem, čokolada, menta i pržena hrana mogu pogoršati žgaravicu uzrokovanu gastroezofagealnim refluksom, što uključuje peckanje u prsima, kiselkast okus u ustima, otežano gutanje, pa čak i gušenje u vratu.

Prehrana za manje nelagode
Zamjena mliječnih proizvoda je jednostavna. Možete pronaći jogurt mlijeko, sir i druge mliječne proizvode bez laktoze, ali također isprobajte proizvode na biljnoj bazi kao što su sojino mlijeko, bademovo mlijeko, zobeno mlijeko itd. koji su dobar izvor kalcija i proteina, ali ne uzrokuju probavne smetnje.

Odatle, oni koji vole ljuto mogu birati blaže recepte, s manje začina i vidjeti kako će im želudac reagirati. Svakako bi, međutim, trebali razrijediti konzumaciju toplih napitaka. Možda nećete osjetiti simptome ako jedete manje količine.

Mahunarke se, konačno, donekle mogu zamijeniti modernim tofuom (od soje), smeđom rižom i kruhom ili tjesteninom od cjelovitih žitarica.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki