Zagreba Lajfhaki

Jabučni ocat čini čuda: Pogledajte od čega vas štiti

Jabučni ocat već se tisućama godina koristi ne samo u kulinarstvu, već i kao prirodni “lijek”.

Mnogi tvrde da jabučni ocat ima zdravstvene prednosti kao što su gubitak težine, poboljšanje razine šećera u krvi, ublažavanje probavnih smetnji i još mnogo toga.

S njegovim brojnim potencijalnim upotrebama, može biti teško znati koliko bismo dnevno trebali popiti jabučnog octa.

Ovaj članak opisuje koliko jabučnog octa trebate piti za različite zdravstvene prednosti, kao i najbolje načine za izbjegavanje nuspojava.

Jabučni ocat za kontrolu šećera u krvi

Jabučni ocat često se preporučuje kao prirodan način za kontrolu razine šećera u krvi, posebno za osobe s inzulinskom rezistencijom.

Kada se uzme prije obroka s visokim udjelom ugljikohidrata, ocat usporava pražnjenje želuca i sprječava velike oscilacije šećera u krvi.

Također poboljšava osjetljivost na inzulin, što pomaže vašem tijelu da prenese više glukoze iz krvotoka u vaše stanice, čime se snižava razina šećera u krvi.

Za te učinke potrebna je samo mala količina jabučnog octa.

Pokazalo se da četiri žličice (20 ml) prije jela značajno smanjuju razinu šećera u krvi nakon obroka.

Treba ga pomiješati s vodom i konzumirati neposredno prije obroka bogatog ugljikohidratima.

Jabučni ocat ne snižava značajno šećer u krvi ako se uzima prije obroka s niskim udjelom ugljikohidrata ili bogatog vlaknima.

Jabučni ocat za mršavljenje

Ocat može pomoći kod mršavljenja povećavajući osjećaj sitosti i smanjujući količinu hrane koju pojedete tijekom dana.

U jednoj studiji, jedna ili dvije žlice (15 ili 30 ml) jabučnog octa na dnevnoj bazi tijekom tri mjeseca pomogle su odraslim osobama s prekomjernom težinom izgubiti u prosjeku 1,2 odnosno 1,7 kilograma.

Također je otkriveno da dvije žlice svaki dan pomažu izgubiti gotovo dvostruko više kilograma tijekom tri mjeseca u usporedbi s ljudima koji nisu konzumirali jabučni ocat.

Možete ga umiješati u čašu vode i piti prije jela ili pomiješati s uljem za preljev za salatu.

Jabučni ocat za probavne smetnje

Mnogi piju jabučni ocat prije proteinskih obroka kako bi poboljšali probavu.

U teoriji, ocat povećava kiselost želuca, što pomaže tijelu da proizvodi više pepsina, enzima koji razgrađuje proteine.

Kisela hrana poput jabučnog octa može imati slične učinke, ali potrebno je više istraživanja.

Oni koji ga uzimaju za bolju probavu obično piju jednu do dvije jušne žlice (15-30 ml) u čaši vode neposredno prije jela, ali trenutno nema dovoljno znanstvenih podataka koji bi poduprli ovu dozu.

Najbolje prakse za izbjegavanje nuspojava jabučnog octa

Općenito je siguran za konzumaciju, ali kod nekih ljudi može izazvati nuspojave.

Budući da je kiselost jabučnog octa odgovorna za mnoge njegove zdravstvene dobrobiti, pazite da ga ne miješate s nečim što bi moglo neutralizirati kiselinu i smanjiti njezino pozitivno djelovanje.

Imajte na umu da kiselost octa također može oštetiti zubnu caklinu redovitom uporabom. Pijenje na slamku i nakon toga ispiranje usta vodom može to spriječiti.

Iako se konzumacija jabučnog octa povezuje s dobrobitima za zdravlje, konzumacija velikih količina (237 ml ili više) svaki dan dugi niz godina može biti opasna i povezana je s niskim razinama kalija u krvi i osteoporozom.

Ako osjetite neugodne nuspojave, poput mučnine, podrigivanja ili refluksa, prestanite ga uzimati i porazgovarajte o tim simptomima sa svojim liječnikom.

Izvor: iatropedia

Exit mobile version