Zagreba Lajfhaki

Je li sigurno jesti sirovo tijesto za kekse?

Univerzalna je istina da samo jedna stvar može parirati svježe pečenom kolačiću – tijesto za kolače. Većina nas ne može stati bez zalogaja ili dva prije nego što je pećnica gotova. Ali možete li jesti sirovo tijesto za kekse?

Pogledajte više:

Jedan od glavnih problema sa sirovim tijestom za kolačiće je sirovo. Vanjska strana sirovih jaja može biti kontaminirana salmonelom, a njihovo pranje neće smanjiti rizik. Zapravo, može povećati rizik uklanjanjem zaštitne ovojnice oko jajeta, što omogućuje bakterijama da uđu u jaje kroz pore ljuske. Salmonela može uzrokovati groznicu, proljev, grčeve u trbuhu i glavobolju koja može trajati četiri do sedam dana.

Brašno također može biti kontaminirano bakterijama – najčešće E. coli. Kako pšenica raste na poljima, može doći u kontakt s patogenima. Kada se konzumira, infekcija E. coli može uključivati ​​proljev, grčeve u želucu i mučninu i može trajati do tjedan dana.

Ne morate jesti sirovo brašno u velikim količinama da biste se razboljeli. Prema studiji objavljenoj u The New York England Journal of Medicine, bakterije nisu ravnomjerno raspoređene u vrećici brašna, pa vas čak i uzimanje male količine može izložiti opasnosti. Srećom, lako se zaštititi od bolesti: operite ruke, očistite kuhinjski pribor i ispecite kolačiće kako biste ubili bakterije.

Exit mobile version