Ako niste upoznati s korejskom kuhinjom, trebali biste znati da je prilično ljuta. A jedno od glavnih tradicionalnih jela koje je prisutno na korejskom stolu je kimchi. To je kiseli krastavac od fermentiranog kineskog kupusa ili repe s čili pastom i povrćem.

Zato malo tko može zamisliti da se korejski kimchi može kombinirati s bugarskom banicom, iako u domaćoj kuhinji imamo “zelnik”. Ali svejedno, ideja kelja pomiješanog sa sirom, jajima i korom za pitu prilično je hrabra.

Međutim, rezultat je više nego nevjerojatan. Upravo u to su se uvjerili polaznici otvorene lekcije „Okusi Koreje“ koju je Veleposlanstvo Republike Koreje u Bugarskoj organiziralo povodom Dana Kimchija (22. studenog).

Fotografija: Autor

Veleposlanik Republike Koreje Nj.E. Bae Jongin je bio domaćin događaja, gdje je svaki sudionik imao priliku pripremiti svoju porciju i iskusiti tzv. “kimjang”* običaj.

Chef Lee, kuhar veleposlanika Republike Koreje održao je majstorski tečaj o pripremi kimchija, a zatim razmazio nepca prisutnih raznim jelima od kimchija. Među njima su bili chicken burger, proljetne rolice, mandu i iznenađenje – kimchi pljeskavica.

Nakon što naprave kimchi, Korejci trebaju energiju i jedu hranu da bi je dali. Jedan od njih je svinjska potrbušina sa svježim kimchijem. Fotografija: Autor

Razna jela s kimchijem, foto: Autor

Kuhar Li tijekom demonstracije pravljenja kimchija, foto: Autor

Kimjang* – tradicija izrade i dijeljenja kimchija dio je UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine od 2013. godine. Za njega, organizacija kaže da “afirmira korejski identitet i izvrsna je prilika za jačanje obitelji”.

“Kad vrijeme vani postane hladno i osjetite ledeni povjetarac na licu, Korejci znaju da je vrijeme za pripremu kimchija.” Dva su razloga zbog kojih je kimjang tako poseban. Prvi je da se priprema zimska oprema za hladne mjesece, a drugi je da se cijela obitelj i zajednica okupljaju i okupljaju”, objašnjava načelnik Li.

Stoga sljedećeg 22. studenog učinite kao Korejci – okupite se s prijateljima i rodbinom, uzmite kineski kupus, čili pastu i povrće, odaberite jedan od brojnih recepata za kimchi i doživite tradiciju Kimjanga.

Tsanka DONKOVA, BLITZ

Pratite najnovije vijesti uz BLITZ i na Telegramu. Pridružite se kanalu ovdje