Zagreba Lajfhaki

Kako čuvamo oguljene krumpire da ne pocrne?

Guljenje krumpira dan prije velika je pogodnost ako ga želite skuhati čim dođete kući, iscrpljeni od posla ili ako pripremate puno hrane za veliki obrok ili zabavu.

Jedini problem je što oguljeni i izrezani krumpiri u roku od nekoliko minuta počnu poprimati sivkastu, smeđu ili ružičastu boju i zato što potamne, kažemo da “pocrne”.

Zašto oguljeni krumpir gubi boju

Mnogi svježi proizvodi gube boju čim ih ogulite ili izrežete, poput jabuka, banana i avokada. Nije lijepo na oko, ali ne utječe na okus, niti je opasno za jelo.

Proces se naziva enzimsko posmeđivanje, kemijska reakcija koja se događa kada određeni fenoli u voću i povrću reagiraju s kisikom nakon izlaganja zraku. Kada gulite ili režete krumpir, stanične stijenke se oštećuju, što pokreće ovu kemijsku reakciju s kisikom.

Ne postoji način da se spriječi promjena boje bez kuhanja krumpira. Ali možete ga znatno usporiti.

Kratkotrajno skladištenje oguljenog i izrezanog krumpira

Najbolji način za čuvanje oguljenog krumpira preko noći (ili općenito do 24 sata) je u hladnjaku, potopljen u vodu u pokrivenoj zdjeli ili posudi. Zamotavanje ili zatvaranje u vrećicu ili spremnik neće uspjeti. Potapanje u vodu i pokrivanje posude dobro funkcionira za cijele ili prethodno narezane oguljene krumpire.

Krompir potpuno prekrijte s najmanje 2-3 cm dodatne vode. Također, pomiješajte 1 čajnu žličicu limunovog soka ili bijelog vinskog octa na 5 šalica vode, jer kiselina dodatno inhibira enzimsko tamnjenje. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom ili stavite poklopac na posudu i ohladite krumpir. Kada gulite krumpire prije vremena, nemojte ih namakati dulje od 24 sata jer će upiti previše vode i na kraju će se raspasti nakon kuhanja.

Ostali korisni savjeti za spremanje krumpira

Čak su i neoguljeni, nerezani krumpiri notorno poznati… izbirljivi u pogledu uvjeta skladištenja. Sirovi krumpiri često traju samo oko tjedan dana, možda dva u pristojnim uvjetima skladištenja. Međutim, u idealnim uvjetima skladištenja mogu trajati mjesec dana ili malo duže.

Što treba imati na umu pri skladištenju krumpira:

  • Čuvajte krumpir na hladnom, suhom i tamnom mjestu
  • Ne stavljajte sirovi krumpir u hladnjak jer ubrzava njegovo klijanje i truljenje
  • Idealna temperatura skladištenja je 6-10°C (iznad hladnjaka, ali ispod normalne sobne temperature)
  • Podrum, konoba, garaža ili šupa je dobro mjesto za skladištenje ako ostaje unutar ovog temperaturnog raspona i bez vlage
  • Čuvanjem krumpira u hladnom okruženju bolje se čuva njegov sadržaj vitamina C
  • Nemojte čuvati krumpir u zatvorenoj vrećici ili spremniku. Moraju “disati” kako bi spriječili nakupljanje vlage, što dovodi do razvoja plijesni i bakterija te bržeg kvarenja
  • Ne perite krumpir dok ga ne budete spremni koristiti, jer opet, vlaga vam je neprijatelj tijekom skladištenja
  • Krumpir izložen sunčevoj svjetlosti ili čak fluorescentnoj svjetlosti tijekom skladištenja proizvodi klorofil i počinje pozelenjeti
  • Izloženost sunčevoj svjetlosti također može uzrokovati proizvodnju potencijalno toksičnog spoja gorkog okusa koji se zove solanin
  • Nikada ne stavljajte sirovi krumpir u zamrzivač jer to uvelike utječe na njegovu teksturu i okus
  • Čuvajte krumpir odvojeno od ostalih proizvoda jer puno voća i povrća ispušta plin etilen dok sazrijeva i to može uzrokovati brže truljenje krumpira
  • Bacite krumpir ako nikne, nije više čvrst, ima meke mrlje, promijeni boju ili se razvije plijesan

Izvor: onmed.gr

Exit mobile version