Lubenica je kralj ljetnog voća. Osim obilja vitamina, sadrži i mnogo antioksidansa te je idealan za hidrataciju jer se sastoji od 92% vode.
Kako čuvati lubenicu
Lubenice se čuvaju tjednima nakon berbe. No, cijela lubenica teško da se pojede u jednom danu (osim ako nemate goste). Stoga ga ima smisla čuvati u hladnjaku kako ne bi samo bio hladan nego i ostao svjež.
Postupak je sljedeći: Prvo dobro operite lubenicu koju ste kupili. Zatim ga prepolovite i zamotajte u prozirnu foliju.
Stavite ga u hladnjak, na srednju policu (ne visoku), izbjegavajući da bude pored ostalog voća, poput jabuka, krušaka, banana, manga, šljiva, nektarina, dinja jer otpuštaju velike količine etilena, navodi Zaklada Proizvodi za bolje zdravlje.
Izrezana lubenica obično stoji u hladnjaku tjedan dana.
Izbjegavajte ga rezati na komade i stavljati u zdjelu, pogotovo ako ga nećete pojesti tijekom dana jer će stvoriti proziran film i možda pokvariti okus.
Kako odabrati slatku lubenicu
Postoji nekoliko savjeta da ćete, ako ih se pridržavate, kupiti slatku lubenicu. Pogledajmo neke od preporuka thepioneerwoman.com
Bijela mrlja od lubenice
Važno je odabrati lubenicu koja je sazrela prije rezanja. Zato obratite pozornost na dno lubenice koja je ležala na polju. Kod zrelih lubenica ta je mrlja tamnija (narančasto-žuta), dok je kod nezrelih obično bjelkasta.
Težina lubenice
U ruci držite lubenicu srednje veličine. Ako se čini težim nego što bi trebao biti, znači da će biti slađi i imati više vode.
Stabljika
Jedan od najlakših znakova odabira dobre lubenice je peteljka. Ako je suha, znači da je lubenica zrela. Ako ostane zeleno, nedavno je posječeno s polja i možda neće biti tako slatko.
izvor: mothersblog.gr