Čak i najkvalitetnije kuhinjsko posuđe s vremenom gubi svoj prvobitni izgled.
To je vrlo neugodno, ali nije uvijek nepovratno.
Pozivamo vas da saznate kako ukloniti žutilo iz emajlirane posude pomoću jednostavnih i pristupačnih kućnih lijekova.
Soda i ocat
Pripremite otopinu sode i octa u omjeru 1:3. Nanesite ga na požutjela područja tave ili na cijelu površinu cakline.
Ostavite 1 sat ili duže za najbolje rezultate, zatim temeljito isperite posudu.
Limunov sok i sol
Pomiješajte limunov sok i sol da dobijete pastu.
Nanesite ovu pastu na žuta područja i ostavite da djeluje pola sata, a zatim temeljito isperite pribor.
Limunska kiselina
Pripremite otopinu razrjeđivanjem limunske kiseline u vodi. Obično je dovoljno 1-2 žlice praha na litru vode.
Dobivenu otopinu spužvom ili krpom nanesite na žuta područja i ostavite posuđe u otopini pola sata ili duže kako bi otopina imala vremena djelovati na žute mrlje.
Nakon namakanja, posuđe temeljito isperite vodom i sapunicom kako biste uklonili preostalu kiselinu i otopljene nečistoće.
Ranije smo pisali o tome kako obrisati monitor ako nemate salvetu.