Zagreba Lajfhaki

Kako kuhati kupus tako da NE stvara plinove

dio je jesensko-zimskog stola svih Bugara. Ali nažalost, poznata je činjenica da ovo povrće iz porodice Cruciferasa mnogima daje plinove. I dok je super što pomaže u radu probavnog sustava, nadutost nije baš željeni rezultat uz ukusan obrok. Ali ne očajavajte, jer postoji nekoliko načina kuhanja kupusa tako da uzrokuje manje plinova.

Zašto kupus uzrokuje plinove?

“Visoki sadržaj vlakana dio je razloga. Osim toga, povrće iz skupine cruciferasa – poput kupusa, brokule, cvjetače i prokulica – sadrži rafinozu, neprobavljivi šećer. Budući da je fermentiraju bakterije u crijevima, stvaraju se plinovi, zbog čega možete osjetiti nadutost i nelagodu nakon konzumacije ove hrane. Oni su također izvori glukozinolata koji sadrže sumpor, biljnih spojeva poznatih po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

Pogledajte više:

Evo kako se nositi s problemom

Fermentacija hrane može olakšati probavu, a također je i iznenađujuće laka. Bitno je dobro naribati kupus, a onda možete biti kreativni s raznim biljem i začinima.

Prokuhajte

Općenito, kuhanje olakšava probavu povrća, što može pomoći u smanjenju plinova. Kako biste u kupusu sačuvali hranjive sastojke koji bi se izgubili ispuštanjem vode, kušajte juhu od kupusa ili jednostavno dodajte nekoliko žlica temeljca od kupusa kad premjestite kupus u tavu.

Exit mobile version