Kako napraviti čaj doista zdrav: pokazalo se da ga mnogi ne znaju pravilno skuhati

Mnogi su čuli za ljekovita svojstva čaja, ali rijetki su ih sami iskusili.

Ovo nježno i delikatno piće otkriva svoje tajne samo onima koji ga znaju pravilno skuhati.

Vrste čajeva

Priprema okrepljujuće infuzije pravi je sakrament, čija će svojstva ovisiti o vrsti lišća.

Zato već prvi listovi zadržavaju svoju ljekovitost.

Katehini, vitamin C i minerali sadržani u infuziji djeluju pomlađujuće, okrepljujuće i ljekovito.

čaj
Fotografija: © Belnovosti

Oolongi, koji se pripremaju od listova koji su prošli dulju fermentaciju, imaju poseban okus s medenim ili voćnim notama.

Ovo su možda najukusniji elitni čajevi. Namijenjene su pažljivom, promišljenom i ležernom ispijanju čaja.

Ovo piće vam omogućuje učinkovito mršavljenje bez dijete. Osim toga, pomaže prevladati tjeskobu, riješiti se nesanice i pronaći unutarnji sklad.

Visoko fermentirani listovi, koje poznajemo kao crni čaj od lišća, čine infuziju jakom, bogatom i grijućom.

Ovo piće može i tonizirati i umiriti, ovisno o stanju osobe.

Posebno se izdvaja sorta Pu-erh (ili zemljani čaj) čija je tajna u dugotrajnom skladištenju.

Snižava kolesterol u krvi, normalizira probavu i smatra se izvorom mladosti.

Ovisno o sorti, pu-erh može ublažiti tjeskobu i eliminirati negativan utjecaj vremena na zdravlje. Ovaj čaj snižava temperaturu i liječi prehladu.

Ova sorta ima otrežnjujući učinak i neutralizira štetu od pijenja alkohola.

Pravilno kuhanje čaja

Priprema gotovo svih varijanti božanskog napitka stvorenog u Nebeskom carstvu slijedi jednostavan zakon: što su listovi mlađi, to je niža temperatura kuhanja i kraće vrijeme kuhanja.

Dakle, nježni proljetni listovi zelenog i bijelog čaja kuhaju se na temperaturi ne višoj od 81 grama (po stopi od 2 grama listova čaja na 100 ml), a piće se infundira ne više od 1-2 minute. Najniža temperatura je 60 stupnjeva.

Po želji, elitni zeleni čaj možete skuhati nekoliko puta, a promijenit će svoj okus, miris i boju.

Oolongi se obično pripremaju prema istim pravilima, iako se za neke vrste voda mora zagrijati na 90 stupnjeva.

Posebnu pozornost treba obratiti na pribor za čaj, na primjer, najbolji ćete okus dobiti ako napitak pripremate u glinenoj posudi s debelim stijenkama.

Puer se kuha na različite načine. Prije kuhanja važno je isprati listove, au nekim slučajevima ih možete i pržiti.

Tradicionalno se listovi čaja prelijevaju vodom (4 g na 150 ml) na temperaturi do 90 stupnjeva i ostavljaju ne više od 3-4 minute.

Ranije smo vam rekli zašto ne biste trebali bacati iskorištenu vrećicu čaja.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki