Mnogi dinju jednostavno obožavaju.
I to je razumljivo: dinje su nevjerojatno slatke i ukusne.
Također je vrlo koristan: teško je pronaći drugi izvor tolike količine vitamina.
Osim toga, dinja je idealna za osobe koje mršave: dobro zasićuje i niskokalorična je.
Ali morate shvatiti da će takva hrana blagotvorno djelovati na tijelo i pružiti gastronomski užitak samo ako su ispunjena dva važna uvjeta.
Prvo: plodovi moraju biti zreli. Drugo: potpuna odsutnost nitrata.
Kako odabrati dinju koja zadovoljava ove kriterije? Dovoljno je zapamtiti 5 pravila.
Izgled kore
Važan uvjet je potpuna odsutnost pukotina i udubljenja. Da ne spominjem gnjile mrlje.
Osim toga, kora mora biti čista. Prisutnost prljavštine ukazuje na pogreške učinjene tijekom berbe: malo je vjerojatno da će plodovi dugo trajati.
Izgled i stanje repa
Postoje ozbiljni “zahtjevi” za konjski rep: suhoća i siva boja.
Miris dinje
Sladak miris koji dolazi iz usjeva dinje trebao bi se osjetiti.
Ako ove arome nema, onda voće očito nije dovoljno zrelo.
Zvuk
Dodirnite dinju. Čujete li zvuk zvona? Ovo je loše: nema zrelosti.
Ali tupi zvuk je dobar znak: dinja će vjerojatno biti ukusna i slatka.
Težina dinje
Voće ne smije biti previše svijetlo: to je znak prezrelosti.
Dinja koja je preteška i pretvrda najvjerojatnije je nedovoljno zrela.