Kako odmrznuti hranu bez opasnosti po zdravlje

Mnogi kupuju hranu (uglavnom meso, povrće) i stavljaju je u zamrzivač. A kad dođe vrijeme za kuhanje, većina ih izvadi iz prethodnog zamrzivača da se odmrznu.

No, ova metoda, iako dosta česta, nije toliko nevina. Naprotiv, može se pokazati čak i opasnim za vaše zdravlje, jer odmrzavanje nije za sve namirnice isto. Zapravo, neki od njih tijekom “odmrzavanja” mogu razviti bakterije.

Dakle, u nastavku pogledajte koji je način odmrzavanja hrane prije kuhanja.

Izbjegavajte sobnu temperaturu

Morate imati na umu da su “zona opasnosti” za razvoj bakterija temperature od 5 do 60 stupnjeva Celzijusa. Stoga “sobna temperatura” nije prikladna za odmrzavanje hrane, stoji u objavi na web stranici lifehacker.com.

Stavite smrznutu hranu u skladište

To možete učiniti s: mesom, voćem, nekim povrćem i smrznutom hranom

Ovo je jedna od najčešćih tehnika odmrzavanja hrane i jedna od najsigurnijih.

Izvadite zamrznutu hranu iz zamrzivača i stavite je u skladište od prethodne noći. Proces odmrzavanja može trajati duže, ali zahvaljujući hladnom okruženju hladnjaka, bakterije se neće razmnožavati.

“hladan tuš”

To možete učiniti s: mesom i voćem

Ako namirnicu namjeravate kuhati odmah i morate je brzo odmrznuti, tada je možete “hladiti”.

Ipak, pazite da su dobro zamotani u plastičnu vrećicu i da ne cure jer ćete ih uroniti u hladnu vodu.

Također, vodu biste trebali mijenjati svakih pola sata, dok proces odmrzavanja može trajati i do tri sata, ovisno o veličini namirnica.

“topli tuš”

To možete učiniti sa: tankim komadima mesa i voćem

Ovaj postupak radite ako ste u velikoj žurbi. Idealno je da meso odmrznete toplom vodom, na 60 Celzijevih stupnjeva.

Stavite u mikrovalnu

To možete učiniti s: tankim komadima mesa, voćem, nekim povrćem i smrznutom hranom

Ovu metodu koristite samo ako želite nešto skuhati odmah.

Trebali ste unaprijed obaviti sve pripreme prije nego što prebacite mikrovalnu pećnicu na “odmrzavanje”.

Ulijte malo octa

To možete učiniti s: mesom

Proces odmrzavanja hrane možete ubrzati dodavanjem malo octa. Također, meso će postati mekše.

Prije kuhanja isperite vodom.

Kuhajte odmah

To možete učiniti sa: svim povrćem

Smrznuto povrće možete baciti izravno u lonac, bez potrebe da ga prethodno odmrznete.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki