Ako ne želite da vaše posuđe od lijevanog željeza bude prekriveno hrđavim mrljama, pažljivo ga čuvajte.
Sprječavanje korozije posuđa od lijevanog željeza
1. Ne perite proizvode od lijevanog željeza u perilici posuđa – zbog jakih kemikalija, neprianjajući sloj će biti uništen, a kao rezultat metal će postati osjetljiv na koroziju.
2. Koristite svoju tavu od lijevanog željeza samo za kuhanje. Ne možete ostaviti hranu u njemu za skladištenje – umjesto toga, treba ih prebaciti u staklene ili plastične posude.
3. Posudu ne ostavljajte mokrom – nakon što operete posuđe, obavezno ga obrišite.
4. Posuđe od lijevanog željeza smije se skladištiti samo na suhim mjestima s dobrom ventilacijom.
5. Ako je posuđe jako prljavo, možete ga potopiti – samo nakratko. Napunite ga toplom vodom i sapunom i nakon nekog vremena isperite, uklanjajući ostatke hrane mekom spužvom.
6. Ne smijete koristiti agresivne kemikalije i abrazive za čišćenje, oni se mogu koristiti samo za uklanjanje mrlja od hrđe, i to rijetko.
Ranije smo vam rekli čemu služi svaka strana ribeža.