Kako zaštititi svoj sir od plijesni

Liječnik iz Ujedinjenog Kraljevstva ispričao je kako najbolje čuvati sir u hladnjaku. Možda ste ga do sada skladištili na pogrešan način, zbog čega je brzo popljesnivio.

Dr. Karan Rangarajan zvani Dr. Karan Rajan preporučuje zamatanje sira u papir za hranu, pergamentni papir ili papir premazan voskom, umjesto da ga stavljate u plastičnu vrećicu. Izbjegavajte stavljati sir u plastičnu vrećicu, a posebno mekše sireve koji imaju veći udio vode, kao što su Havarti, Mozzarella ili Gouda, savjetuje doktorica u videu na TikToku.

“To je zato što se vlaga može zarobiti u plastičnoj vrećici i prekriti površinu sira, stvarajući pravo okruženje za rast bakterija i plijesni”, objasnio je. Klinika Mayo upozorava da bakterije kao što su Listeria, Brucella, Salmonella i E. coli mogu rasti zajedno s plijesni u siru.

Kako čuvati sir u hladnjaku i zamrzivaču

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) navodi da se meki sirevi poput svježeg sira, ricotte ili briea mogu čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Nažalost, ne smrzavaju se dobro.

S druge strane, tvrdi sirevi – kao što su cheddar, gruyere i parmezan – mogu se držati u zamrzivaču 6 mjeseci. Također, mogu se čuvati u hladnjaku 6 mjeseci, pod uvjetom da pakiranje nije otvarano. Nakon otvaranja, sir se može čuvati 3 do 4 tjedna u hladnjaku, prema USDA-i.

Rangarajan kaže da općenito nema problema sa skladištenjem tvrdih sireva u plastičnoj vrećici.

Tvrdi sirevi kao što je parmezan obično imaju niži udio vode, pa ih nije problem čuvati u plastičnim vrećicama, rekao je. “Za većinu sireva plastične vrećice ne osiguravaju pravu ravnotežu vlage i protoka zraka, što ih čini manje prikladnima za čuvanje vašeg omiljenog sira.”

Rangarajan je dalje rekao da ako baš morate koristiti plastičnu vrećicu, prvo zamotajte sir u papir. Njegov jednominutni TikTok video inspiriran je objavom ConVino Boarda, robne marke sireva i slastica koja često dijeli savjete za održavanje svježine sira.

“Plastične vrećice ili prozirna folija ugušit će vaš sir i upljesniviti ga u roku od nekoliko dana,” rekla je Nicolle Laviolette, vlasnica i kreatorica ConVino Board-a, u videu za TikTok iz 2022. “Sir je skup, stoga ga dobro čuvajte u hladnjaku. “

@convinoboard ne skladištite sir u ziploc vrećicama ili samoljepljivoj foliji ???????? #cheesestorage #foodstorage #foodlover #foodtok #cheesetok ♬ originalni zvuk – ConVino Board

izvor: enikos.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki