Zagreba Lajfhaki

Koji vitamin doprinosi mršavljenju – Aktivira izgaranje i brže mršavimo

Koji vitamin doprinosi mršavljenju – Aktivira izgaranje i brže mršavimo

Vitamin B5, poznat i kao pantotenska kiselina, jedan je od osam B vitamina.
Neophodan je za proizvodnju crvenih krvnih stanica, koje su odgovorne za prijenos kisika po vašem tijelu i pomažu u oslobađanju energije iz proteina, ugljikohidrata i masti koje jedemo.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, čini se da vitamin B5 aktivira proizvodnju smeđe masnoće i kod staničnih kultura i kod miševa.
“Identificirali smo pantotensku kiselinu kao učinkovit aktivator smeđe masti koji može spriječiti pretilost i može predstavljati obećavajuću strategiju za kliničko liječenje pretilosti i povezanih metaboličkih bolesti”, napisali su istraživači.

Vitamin B5 ili pantotenska kiselina kako joj ime kaže nalazi se posvuda, ali moramo imati na umu da se uništava na visokim temperaturama (procjenjuje se da nam je potrebno 5 mg dnevno).

Nalazimo ga u mesu, kao u govedina, piletina i jetra, mliječni proizvodi i jaja, losos i tuna, ali i biljni izvori poput gljiva i povrća poput cvjetače, bundeve, kukuruza, batata i brokule.

Za razliku od bijele masti koja je najzastupljenija, smeđa mast ima svojstvo sagorijevanja kalorija za proizvodnju topline u tijelu. Pod određenim uvjetima bijela mast može postati smeđa. Istraživači istražuju svojstva smeđe masnoće i metode pretvaranja bijele masnoće u smeđu u nastojanju da pronađu lijekove za pretilost.
Istraživači su odlučili eksperimentirati s vitaminom B5 u odnosu na druge sastojke jer je siguran i pristupačan. Primijenili su vitamin na stanične kulture ljudskog tkiva. Šest dana kasnije stanice su pokazale povećanje broja markera koji ukazuju na povećanje mitohondrija – mitohondriji su dio stanica koji sagorijeva kalorije i obiluju smeđom masnoćom u usporedbi s bijelom.

Osim staničnih kultura, eksperimentirali su s miševima koji su jedanaest tjedana uzgajani na dijeti bogatoj masnoćama i kojima su davali ili vitamin B5 ili otopinu seruma.

Miševi koji su primili vitamin B5 imali su smanjenje potkožnog masnog tkiva, kao i masti u jetri, smanjenje razine inzulina u krvi i bolju toleranciju glukoze.

Istraživači zaključuju da pantotenska kiselina štiti od pretilosti putem aktivacije smeđeg masnog tkiva.

.u stilu

Exit mobile version