Zagreba Lajfhaki

Koju hranu ne treba čuvati u zamrzivaču: Izbjegnite ove pogreške kako biste očuvali kvalitetu hrane

Zamrzivač je nezamjenjiv pomoćnik u skladištenju hrane, omogućujući vam da uštedite vrijeme na kuhanju.

Ali nisu svi proizvodi prikladni za zamrzavanje.

Neki od njih gube okus, teksturu i hranjiva svojstva na niskim temperaturama. Koje namirnice ne treba držati u zamrzivaču?

Svježe povrće s visokim udjelom vode

Svježe povrće kao što su krastavci, rotkvice, celer i zelena salata imaju visok sadržaj vode.

Prilikom zamrzavanja i odmrzavanja dolazi do razaranja njihove strukture, povrće postaje vodenasto i mekano te gubi hrskavost i izgled.

Fotografija: © Belnovosti

Za održavanje svježine, bolje je koristiti hladnjak ili konzerviranje.

Krumpir i njegovi derivati

Izbjegavajte spremanje svježeg krumpira u zamrzivač jer niske temperature pretvaraju škrob u šećer, dajući mu sladak okus i mijenjajući teksturu.

Kuhani ili prženi krumpir nakon odmrzavanja gubi teksturu i postaje zrnast.

Proizvodi od krumpira namijenjeni zamrzavanju zadržavaju svoju strukturu, poput pomfrita ili pire krumpira.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta, kiselog vrhnja i mekih sireva ne mogu se zamrzavati.

Na niskim temperaturama mijenja se njihova tekstura: mlijeko i jogurt se odvajaju, kiselo vrhnje postaje zrnasto, a meki sirevi gube kremastu konzistenciju.

Samo tvrdi sirevi poput chedara ili parmezana prikladni su za zamrzavanje i mogu se ribati nakon odmrzavanja.

Jaja u ljusci

Jaja u ljusci ne smiju se zamrzavati jer se tekućina u njima pri smrzavanju širi, što može dovesti do pucanja i uništenja ljuske.

Ovo ne samo da čini jaja neupotrebljivima, već također povećava rizik od bakterijske kontaminacije.

Ako trebate zamrznuti jaja, bolje ih je prvo razbiti, lagano umutiti i staviti u hermetički zatvorenu posudu.

Voće s visokim sadržajem vode

Lubenice, dinje, naranče i grejpfruti imaju visok udio vode, ali njihova se tekstura i sočnost znatno smanjuju kada se zamrznu.

Nakon odmrzavanja ovo voće postaje vodenasto i kašasto, što ga čini neprikladnim za svježu potrošnju.

Ovo voće je najbolje konzumirati svježe ili koristiti za pripremu sokova i frapea.

Bilje i začini

Svježe začinsko bilje i začini poput bosiljka, peršina, kopra i cilantra gube svoj okus i teksturu kada se zamrznu.

Postaju vodenasti i gube bogat okus, što smanjuje njihovu kulinarsku vrijednost.

Za dugotrajnije čuvanje začinskog bilja može se koristiti sušenje ili konzerviranje u ulju.

Majoneza i umaci na bazi nje

Majoneza i umaci na bazi nje nisu prikladni za zamrzavanje, jer se njihova emulzija raspada na niskim temperaturama.

To uzrokuje odvajanje umaka i promjenu teksture, što ih čini neprivlačnima i neupotrebljivima.

Ove umake najbolje je čuvati u hladnjaku i iskoristiti unutar preporučenog roka trajanja.

Konzervirana hrana

Konzervirana hrana u limenkama nije namijenjena za zamrzavanje.

Kada se zamrzne, tekućina unutar staklenki se širi, što može uzrokovati iskrivljenje i pucanje posude, povećavajući rizik od kontaminacije sadržaja.

Konzerviranu hranu najbolje je čuvati na hladnom i tamnom mjestu na sobnoj temperaturi.

Salate i jela s preljevima

Salate prelivene majonezom ili kiselim vrhnjem, kao i jela s gustim preljevima, smrzavanjem gube okus i teksturu.

Preljevi se raspadaju, a sastojci salate postaju vodenasti i kašasti.

Za bolje očuvanje salata i začinjenih jela potrebno ih je čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku od nekoliko dana nakon pripreme.

Prethodno su iznesene tri zablude o vrećicama čaja.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version