Zagreba Lajfhaki

Koju hranu ne treba prati

Ako ste navikli temeljito prati hranu prije kuhanja, znajte da postoje iznimke.

Pogledajmo što su:

Perad i riba
Vjerojatno ste čuli da piletinu prije kuhanja treba dobro oprati, baš kao i svježu ribu. Međutim, pranjem sirove piletine vodom iz slavine ne neutraliziraju se eventualno prisutne bakterije, već postoji rizik da će se raširiti posvuda: od piletine do kuhinjskog pulta. To vrijedi i za sirovu ribu.

crveno meso
Pranje crvenog mesa, osim širenja klica, uzrokuje neželjenu vlagu koja utječe na njegov okus.

Umjesto pranja, obrišite ga papirnatim ručnikom. Ako meso marinirate, držite ga u hladnjaku dok ga ne skuhate. Također, ne zaboravite temeljito dezinficirati pribor koji ste koristili prilikom pripreme hrane (noževi, daska za rezanje i sl.).

gljive
Gljive upijaju vlagu prilikom pranja i to utječe na njihovu teksturu i okus. Ako ih morate prati, obrišite ih ručnikom kako biste uklonili vlagu.

jaja
Jaje od trenutka kada ga kokoš snese ima izvana zaštitni omotač koji skidate pranjem. Također, prije nego što dospiju na police supermarketa, jaja se čiste i prekrivaju posebnim antibakterijskim sredstvom. Ono što treba zapamtiti je dobro prokuhati i skuhati jaja.

Tjestenina
Ispiranje tjestenine je nepotrebno. Također uklanja škrob koji pomaže da se umak veže za špagete.

izvor: mothersblog.gr

Exit mobile version