Gotovo da nema Bugarina koji ne voli lutenicu. Redovito ga posjećuju i stranci. Nudimo vam recept za lutenicu po receptu starom 100 godina, a sigurni smo da ćete nakon izrade polizati prste.

Potrebni proizvodi:

Crvena paprika – 20 kg

Rajčice – 10 kg

Patlidžani – 5 kg

Mrkva – 3 kg

Ljute papričice – 4-5 kom.

Crni papar – 1 paket, mljeveni

Casino bonus od 1500 BGN za nove kupce na efbet.com

Kumin – 1 paket, mljeveni

Čubar – 2 žlice, zdrobljen

Ulje – 1 bočica

Šećer – 200 g

Posolite po ukusu

Način pripreme:

Rajčice oguliti i samljeti pomoću stroja za mljevenje mesa. Sipaju se u veliki bakreni kotao, stave na ne baš jaku vatru i počne dugo i neprekidno miješanje da pire ne zagori.

U početku je smjesa rijetka i sporije se miješa, ali što pire od rajčice više izvire i zgušnjava se brže i pažljivije miješa, idući mješalicom po cijelom dnu posude, da ne zagori negdje.

Paprike se ispeku i stave u posudu s poklopcem ili u plastičnu vrećicu da se kuhaju na pari, zatim se ogule, skinu im peteljke i sjemenke. Ostave se 1-2 sata u velikoj posudi ili plehu pod kutom da se ocijede. Zatim se melju mašinom za mljevenje mesa.

Ohlađene patlidžane pečemo, ogulimo, narežemo na komade, posolimo i ostavimo 2 sata da se ocijede te sameljemo.

Mrkvu očistiti, oguliti, skuhati u posoljenoj vodi i također samljeti.

Mljevene paprike, patlidžane i mrkvu pažljivo dodamo u kotlić s rajčicama uz stalno miješanje.

Nakon što je lutenica ostala polovica, dodajte sitno nasjeckani čili, ulje (u tankom mlazu uz stalno miješanje), sol, šećer i začine – čubar, kim i crni papar. Dodajte malo po malo i kušajte pa možete dodati još ako vam se ne sviđa dovoljno.

Kuhajte lutenicu na laganoj vatri dok metlica ne počne ostavljati jasne tragove na dnu posude. Maknuti s vatre, pričekati da se malo prohladi i napuniti staklenke, zatvoriti ih prethodno prokuhanim poklopcima i kuhati u posudi na kojoj je krpa ili ubrus na dnu, a voda neka pokrije najmanje dva prsta iznad staklenke.

Nakon vrenja vode ispod ključa, detektira se oko 15-20 minuta i kotao se povuče s vatre.

Staklenke se vade i okreću naopako dok se ne ohlade.

Pratite najnovije vijesti uz BLITZ i na Telegramu. Pridružite se kanalu ovdje