Najbolje namirnice za nakon 40. Namirnice koje usporavaju znakove starenja

Svjećice na vašoj rođendanskoj torti nisu jedino što morate računati kako starite.

Kad dosegnete 40, možda ćete morati često pratiti svoj metabolizam, mišićnu masu, ravnotežu hormona, raspoloženje i težinu jer biste mogli biti skloni zdravstvenim problemima koje možda niste imali kad ste bili mlađi.

Uz vježbanje, dovoljno sna i smanjenje stresa, konzumacija hrane bogate hranjivim tvarima može pomoći u smanjenju zdravstvenih problema i znakova starenja u budućnosti. Pitanje je koje namirnice uvrstiti u prehranu kad dođete do 40. godine.

Najbolja hrana za starije od 40 godina
Kardamom

Ovaj hidratantni zeleni lisnati začin bogat hranjivim tvarima izvrstan je izvor kalcija, kalija, mangana, fosfora, vitamina A, C, K, B-1 i B-2. Kardamom je također bogat antioksidansima, koji neutraliziraju štetne slobodne radikale, pomažući vam da imate sjajnu kožu.

crvena paprika

Osim što ima visok sadržaj vitamina C – koji je dobar za proizvodnju kolagena – crvena paprika sadrži snažne antioksidanse koji se nazivaju karotenoidi. Karotenoidi su biljni pigmenti odgovorni za jarko crvenu, žutu i narančastu boju koju vidite u velikom broju voća i povrća. Imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u zaštiti kože od sunca, onečišćenja i toksina iz okoliša.

Papaja

Ova prekrasna supernamirnica bogata je raznim antioksidansima, vitaminima i mineralima koji pomažu poboljšati elastičnost kože i smanjiti pojavu sitnih linija i bora.
Širok raspon antioksidansa u papaji pomaže u borbi protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i može odgoditi znakove starenja. Papaja također sadrži enzim zvan papain, koji pruža dodatne prednosti protiv starenja djelujući kao jedno od najboljih prirodnih protuupalnih sredstava.

Brokula

Brokula je bogata vitaminima C i K, raznim antioksidansima, folatima, luteinom, kalcijem. Vaše tijelo treba vitamin C za stvaranje kolagena, glavnog proteina kože koji joj daje snagu i elastičnost.

Lutein se povezuje s održavanjem funkcije pamćenja mozga, kao i s vitaminom K i kalcijem (koji su neophodni za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze).

Špinat

Špinat je iznimno hidratantan i pun antioksidansa koji pomažu oksigenirati i napuniti cijelo tijelo. Također je bogata vitaminima A, C, E i K, magnezijem, željezom, luteinom.

Visok sadržaj vitamina C u ovom lisnatom zelenom povrću povećava proizvodnju kolagena, zbog čega kožu održava sjajnom i mekom. Ali to nije sve. Vitamin A koji pruža može potaknuti jaku, sjajnu kosu, dok vitamin K smanjuje upalu u stanicama.

orasi

Mnogi orašasti plodovi (osobito bademi) izvrstan su izvor vitamina E, koji može pomoći u obnavljanju kožnog tkiva, održavanju vlažnosti kože i zaštiti kože od štetnih UV zraka.

Orasi su bogati protuupalnim omega-3 masnim kiselinama koje mogu:

Jačaju stanične membrane kože

Štite od sunca

Daju koži prekrasan sjaj, a istovremeno čuvaju njezinu prirodnu masnoću

Avokado

Avokado je bogat masnim kiselinama koje se bore protiv upala i potiču glatku, gipku kožu.

Visok sadržaj vitamina A u avokadu može nam pomoći da skinemo mrtve stanice kože, ostavljajući nam lijepu, blistavu kožu. Sadržaj karotenoida također može pomoći u zaštiti od toksina i oštećenja uzrokovanih sunčevim zrakama.

Slatki krumpir

Narančasta boja slatkog krumpira dolazi od antioksidansa koji se zove beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A. Vitamin A može pomoći vratiti elastičnost kože, pospješiti izmjenu stanica kože i u konačnici pridonijeti mladolikoj koži.

Ovo divno povrće također je izvrstan izvor vitamina C i E – oba mogu zaštititi našu kožu od štetnih slobodnih radikala i održati naš ten sjajnim.

Sjemenke nara

Šipak se stoljećima koristi kao ljekoviti lijek. S visokim sadržajem vitamina C i raznim snažnim antioksidansima, nar može zaštititi naše tijelo od slobodnih radikala i smanjiti razinu upale.

gljive

Prema jednoj studiji, gljive sadrže veće količine dva važna antioksidansa u usporedbi s drugom hranom: ergotationa i glutationa. Posebno je poznato da ergotationein ograničava oksidativni stres, koji može pogoršati starenje i bolesti poput raka i Alzheimerove bolesti. Osim toga, gljive sadrže vitamin D, koji se obično dobiva putem sunčeve svjetlosti.

Đumbir

Žličica đumbira tjedno može poboljšati krvni tlak. Studije su pokazale da čak i u obliku dodatka, ovaj aromatični korijen također može pomoći u prevenciji dijabetesa, ublažiti menstrualne i mišićne bolove, a možda čak i spriječiti pretilost. Korijen đumbira također je odličan prirodni lijek protiv mučnine i drugih probavnih problema.

Što više boja stavite na tanjur, to bolje. Vrijeme je da usporite znakove starenja i istinski zablistate iznutra prema van.

.newsitemea.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki