Zagreba Lajfhaki

Najbolji način za čuvanje svježih rajčica

Sve zrele rajčice treba skladištiti na sličan način, dok zelene/nezrele rajčice zahtijevaju malo više rada kako bi pomogle da sazriju. Prezrele rajčice također imaju svoje posebne zahtjeve za skladištenje.

Bez obzira kupujete li rajčice na tržnici ili ih berete svježe iz vrta, trebali biste se pridržavati pravilnih tehnika skladištenja kako biste što dulje zadržali njihovu kvalitetu.

Zrele rajčice

Zrele, svježe rajčice najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi, ne u hladnjaku. Temperature ispod 10°C čine njihovu teksturu spužvastom i mogu dovesti do gubitka okusa. Za najbolju kvalitetu treba ih pojesti unutar 2-3 dana od kupnje ili berbe. Čuvajte svoje zrele rajčice izvan izravne sunčeve svjetlosti i sa stabljikom (peteljkom) okrenutom prema gore kako biste smanjili omekšavanje.

Određene sorte rajčice uzgajaju se s karakteristikama koje im produljuju vijek trajanja. Ove rajčice mogu se čuvati na sobnoj temperaturi do 5 dana prije konzumacije.

Nezrele rajčice

Zelene (nezrele) rajčice zahtijevaju drugačiji pristup skladištenju jer želimo da sazriju prije konzumacije. Obložite kartonsku kutiju novinama, a zatim stavite rajčice u jednom sloju na papir, stranom peteljke prema dolje. Čuvajte ih na hladnom, ali ne hladnom mjestu dok potpuno ne porumene. Zelene rajčice također možete staviti u papirnatu vrećicu s namirnicama, s peteljkom prema dolje. Dodajte zrelu jabuku u vrećicu kako biste ubrzali proces zrenja. Nakon što rajčice potpuno porumene, mogu se izvaditi i spremiti kao zrele rajčice.

Prezrele rajčice

Hlađenje se preporuča jedino kada je rajčica prezrela, na što ukazuje blago mekano meso i vrlo jarko crvena boja. Hlađenje može zadržati takve rajčice u ovom stanju još nekoliko dana, a gubitak okusa bit će minimalan, sve dok skladištenje u hladnjaku ne prelazi 3 dana.

Za čuvanje prezrelih rajčica u hladnjaku, stavite ih u papirnatu ili plastičnu vrećicu kako biste smanjili gubitak vlage i zadržali sočnost. Napravite nekoliko proreza u vrećici i zatim je stavite u ladicu za povrće u hladnjaku. Također se mogu pohraniti u plastičnu posudu/foliju ako se tako kupe s police. Rajčicu izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije konzumacije i ostavite je na sobnoj temperaturi da povrati malo okusa.

Izvor: onmed.gr

Exit mobile version