Najgori orah i zašto ga treba izbjegavati

Orašasti plodovi su jedna od onih namirnica koje možete koristiti u raznim slatkim i slanim jelima. Orašasti plodovi jednako su često zdrava opcija za grickanje između obroka. No jesu li sve opcije jednako korisne?

Bez obzira na to kako ih odlučite konzumirati, orašasti plodovi se mogu uključiti u vašu prehranu na različite načine, jer su bogati nutrijentima koji su izuzetno korisni za ljudski organizam, kao što su vitamini, minerali, proteini, željezo, omega-3 masne kiseline, mangan i riboflavin.

Također su bogate folnom kiselinom, antioksidansima poput resveratrola, karotena, luteina i kriptoksantina itd. Ove moćne hranjive tvari pomažu u kontroli krvnog tlaka, otkucaja srca i proizvodnje crvenih krvnih stanica. Također pomažu u prevenciji srčanih i upalnih bolesti. Osim toga, štite zdravlje mozga i kože.

Jesu li sve opcije jednako zdrave?

Uz toliku raznolikost, lako se izgubiti istražujući nutritivnu vrijednost svakog orašastog voća. Od uobičajenih namirnica poput badema i indijskih oraščića do onih manje poznatih kao što su baru i pili orasi, mogućnosti su brojne. No jesu li svi jednako zdravi?

Vjerojatno ste čuli glasine da su indijski oraščići štetno bogati masnoćama (imaju oko 12 grama ukupne masnoće po porciji), ali nisu ni dospjeli na popis stručnjaka tri najgora orašasta ploda. Zapravo se pokazalo da su indijski oraščići prilično dobar izbor.

Pinjoli i makadamija su, s druge strane, dva orašasta ploda čija bi konzumacija trebala biti ograničena, jer su oni drugi, odnosno treći najnezdraviji izbor orašastih plodova.

Iako pinjoli imaju nutritivnu vrijednost, uzrokuju “sindrom pinjola” ili “sindrom pinjola” kod kojeg pojedeni pinjoli mjesecima ostavljaju gorak i metalni okus u ustima.

S druge strane, makadamija orasi su vrlo bogati mastima i kalorijama.

Najgori orah broj 1
Dok stručnjaci ljubiteljima orašastih plodova savjetuju da pripaze na količinu pinjola i makadamije, ni jedno ni drugo ne smatraju najgorim izborom. Zapravo, najnezdraviji su neki od najčešćih: kikiriki.

“Kikiriki je izložen aflatoksinu, gljivici koja se povezuje s rakom jetre. Aflatoksin je toksični nusprodukt vrste plijesni koja spada pod kišobran vrste Aspergillus. Prema Nacionalnom odboru za kikiriki, veća je vjerojatnost da će kikiriki biti izložen toksinu kada se proizvodi u dijelovima Afrike i Azije.

Osim potencijalne prijetnje koju kikiriki može predstavljati za zdravlje jetre, ovaj orašasti plod također može izazvati ozbiljne, alergijske reakcije kod nekih ljudi.

Dakle, dok je kikiriki prepun proteina i, u usporedbi s drugim grickalicama, relativno zdrava opcija, postoji nekoliko stvari koje morate imati na umu dok pregledavate svoje mogućnosti u supermarketu.

.ženskast.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki